Головна

Реєстрація

Вхід
Середа, 08.05.2024, 20:30
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Архів новин
« 1 2 3 4 ... 26 27 »
Мазепа - архітектор європейської України
 
Оксана ПАХЛЬОВСЬКА, Римський університет «Ла Сап’єнца», Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

«Немногим, может быть, известно, / Что он не ведает святыни [...], Что презирает он свободу, Что нет отчизны для него». Це слова Пушкіна про Мазепу, поема «Полтава». «Злой и искусительный губитель христианский», — пишуть у «пашквілі» на гетьмана анонімні черниці в 1691 році. «Изменникъ, богоотступникъ, воръ», — це вже суд Петра І, — «гетман Мазепа, забыв страх Божий, изменил нам».

Напередодні Першої світової війни відомий монархіст А. Савенко в шовіністичній газеті «Киевлянин» (17.11.1911) писав: «Польський, финский, армянский и др. вопросы — это все вопросы по существу окраинные, то есть второсте ... Читати далі »

Категорія: Геополітика | Просмотров: 674 | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (0)

Практика біогазовидобування

Категорія: Енергетична безпека | Просмотров: 578 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (0)

Найбільше в світі родовище срібла виставлене на торги

Уряд Таджикистану затвердив список учасників майбутнього тендеру на право розробки родовища срібла "Великої Канімансур".
До торгів на право розробки родовища, яке вважається найбільшим у світі за запасами срібла, допущено чотири компанії, зокрема два китайські гіганти - найбільшого виробника золота в КНР Zijin Mining і гірничодобувну компанію JNMC, повідомляє Deutsche Welle.
 
Їх конкурентами стали нідерландська структура ВНР Biliton і казахстанська корпорація "Казцинк", до складу якої входять швейцарські Glencore International, казахстанська "Коні Мансур" і таджикистанський ГЗК "Адрасман". Торги повинні пройти до кінця цього року.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 604 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (0)

«Гайдамаки» повернулися із Сибіру
Днями відбулися перші концерти «Гайдамаків» в Росії. Гурт зібрав два повних зали у місті Сургут –нафтовидобувній столиці країни, найбільшому місті Західного Сибіру з кліматом Крайньої Півночі.
Подорож у Сибір нагадала музикантам власне відкриття Канади кілька місяців тому: красива земля, безмежні простори, щедра природа, багата на «чорне золото». Як індійці гурони та ірокези в Канаді, Югру (Ханти-Мансійський автономний округ, до якого належить Сургут) колись населяли місцеві народи ханти і мансі, які змушені були поступитись завойовникам і тепер майже зникають, не знаходячи спільну мову з державами. Вони зберігають свої традиції, не сприймають техногенної цивілізації, залишаються вірні силам природи і своїм богам. Місцеві морози вище 30 градусів, над містом біла димка, сонце стоїть низько, темніти починає вже о першій дня. На площах зведені замки зі снігу та казкові льодяні скульптури.

... Читати далі »

Категорія: Культурний простір | Просмотров: 601 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (0)

У Греції демонстранти захопили мінфін і держказначейство
 
Сотні активістів грецької профспілки "Всеробітничий фронт боротьби" захопили сьогодні будівлі міністерства фінансів і казначейства у центрі Афін, повідомляє Лента.ру з посиланням на AFP. Акцію пройшла на знак протесту проти заходів уряду зі скорочення бюджетного дефіциту.
За інформацією агентства, в акції беруть участь близько 300 осіб. Вранці вони увійшли до будівлі міністерства, при цьому охорона не чинила їм жодного опору. Демонстранти вивісили гасло з протестом проти оголошених днем раніше "антинародних заходів" уряду. При цьому вони блокували вхід до будівлі і не пропустили на роботу співробітників міністерства.

Одночасно з міністерством фінансів було також захоплено будівлю Головного фінансового управління - казначейства. Поліція була змушена перекрити рух на деяких вулицях у центрі грецької столиці.

Під тиском Євросоюзу уряд Греції у середу, 3 березня, ухвалив ряд заходів зі зниження дефіциту бюджету до 8,7 відсотків ВВП в 2010 році. Ці заходи передбачають заморожування пенсій, істотне скорочення за ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 705 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (0)

Про що шкодує екс-глава Нафтогазу

Колишній керівник НАК "Нафтогаз Україна" Олег ДУБИНА вважає застарілою ідею створення газотранспортного консорціуму.
Про це він заявив в інтерв`ю "Дзеркалу тижня".
"Він (консорціум - УНІАН) був потрібний в 2003 році для будівництва нової гілки магістрального газопроводу з пропускною спроможністю 20-30 млрд. кубометрів туркменського газу на рік і з виходом до Європи. А за нинішнього транзитного завантаження ГТС це застаріла ідея. Потрібно спочатку навести порядок, і з`ясувати, кому і яка частина ГТС належить: Фонду держмайна, міністерству чи НАК? А відтак приймати рішення", - заявив О.ДУБИНА.
 
Він також висловив жаль, що досі не вдалося акціонувати "Нафтогаз".
Категорія: Енергетична безпека | Просмотров: 637 | Дата: 07.03.2010 | Коментарі (0)

Каддафі закликав до "священної війни" проти Швейцарії

Лівійський лідер Муаммар Каддафі закликав до священної війни "джихаду" проти Швейцарії, заявляючи, що це - "невірна країна, яка руйнує мечеті", передає Бі-Бі-Сі.
"Будь-який мусульманин, який працює з Швейцарією, є відступником, виступає проти пророка Мухаммеда, бога і Корана", - заявив М.Каддафі.
Полковник вважає, що "священна війна" проти Швейцарії, проти сіонізму, проти іноземної агресії тероризмом не є.
 
Відносини двох країн різко погіршилися 2008 р., коли в одному з женевських готелів був арештовани ... Читати далі »
Категорія: Геополітика | Просмотров: 605 | Дата: 06.03.2010 | Коментарі (0)

Світовий конгрес українців закликає Януковича захистити честь Бандери
 
Світовий конгрес українців закликає Європейський парламент відкликати безпідставне звинувачення проти ОУН під проводом Степана Бандери.
Як повідомили УНІАН у прес-службі СКУ, про це йдеться у зверненні Конгресу до Європарламенту з приводу його резолюції відносно ситуації в Україні, в якій йдеться, що Європарламент глибоко шкодує з приводу рішення колишнього Президента України Віктора ЮЩЕНКА посмертно нагородити С.Бандеру, провідника ОУН, яка співпрацювала з нацистською Німеччиною, званням "Національного героя України” та "сподівається у зв’язку з цим, що нове українське керівництво перегляне такі рішення і зберігатиме відданість європейським цінностям”.
У зв’язку з цим Світовий конгрес Українців заявляє, що надзвичайно розчарований тим, що Європейський парламент у такий спосіб вдався до переписування української історії часів Другої світової війни.

"Важливо усвідомити, - наголошується у зверненні СКУ, - що Степан Бандера є беззаперечним символом довготривалої трагіч ... Читати далі »
Категорія: Соціум | Просмотров: 566 | Дата: 05.03.2010 | Коментарі (1)

У Полтаві заарештували банду скіммерів

У Полтаві завдяки злагодженим діям правоохоронних органів і служби безпеки ПриватБанку заарештовано банду шахраїв, так званих скіммерів, яка встигла провести за вкраденими картами 210 незаконних операцій, у результаті яких викрадено понад 200 тис. грн.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі ПриватБанку.

За інформацією представників банку, ще в квітні 2009 року було встановлено, що група невідомих осіб перевела в готівку викрадені у громадян пластикові карти через банкомати Рівненської, Полтавської, Кіровоградської і Черкаської областей. Ретельний аналіз всієї інформації, що збереглася в банкоматах, уможливив встановити дані всіх зловмисників, які проводили незаконні операції. Співробітники служби безпеки ПриватБанку продовжували відстежувати інформації про всі підозрілі транзакції в регіоні, і в результаті розшукали зловмисників, які намагалися повторити свої «подвиги» в січні 2010 року.

Інформаці ... Читати далі »

Категорія: Резонанс | Просмотров: 569 | Дата: 05.03.2010 | Коментарі (0)

Війна і мир
Упівці й червоноармійці хоча й були по різні сторони барикад, проте нерідко виявляли приклади взаєморозуміння і навіть співпраці
 

У 1944 році ще не було видно кінця одній війні, а на Західній Україні вже розпочиналася друга. Червону армію зустріли не тільки німецька оборона, а й партизанські загони УПА. Перші серйозні сутички між УПА й армією, що наступала, сталися вже в січні 1944-го біля села Корчиця на Волині. Надалі Червона армія мусила постійно оборонятися від повстанських загонів у флангах і тилах – тільки в лютому 1944-го на самій лише Рівненщині загони «з лісу» напали на червоноармійців 154 рази. Червона армія втратила в цих сутичках 439 солдатів та офіцерів. Надалі траплялося по кілька сутичок на день: була весна – найкращий час для партизанів. Радянські військові у регіоні прибували постійно.
 
Початок трагедії
Категорія: Козацькому роду нема переводу | Просмотров: 825 | Дата: 28.02.2010 | Коментарі (0)

Тоді, в Західній Україні... Герої України — наші, українські герої
Автор: Анатолій ФОКА (доктор технічних наук, професор)
 
Бажання поділитися спогадами виникло в мене після появи указу президента про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України.
 
Коли ж я вперше почув це ім’я?
 
Це було в Західній Україні, куди мого батька після війни відрядили на роботу для вирішення проблем піднесення економіки та промисловості. Але, як з’ясувалося потім, здебільшого всі фахівці, прислані зі Східної України і Росії, мали вирі ... Читати далі »
Категорія: Соціум | Просмотров: 2660 | Дата: 27.02.2010 | Коментарі (0)

Наддніпрянський яструб
Дмитро Карпенко-«Яструб» – символ долі українця на віражах «кривавого століття».
Колишній капітан Радянської армії став героєм національного руху опору
 
65 років тому, в грудні 1944-го, загинув курінний Української повстанської армії Дмитро Карпенко-«Яструб», командир повстанських відділів у бою під Уневом, перший кавалер Золотого Хреста заслуги І класу. Якби не випадкова куля, «Яструб» виграв би ще не один бій. Адже воював із Червоною армією, чию тактику, організацію, сильні та слабкі боки знав як «Отче наш». І здобув він ті знання у її ж рядах, бо війна застала Дмитра Карпенка в однострої капітана ЧА.
 
Шлях у підпілля
Категорія: Козацькому роду нема переводу | Просмотров: 821 | Дата: 27.02.2010 | Коментарі (0)

Інша ОУН
Економічний націоналізм - висока ідейність ОУН спиралася на ретельно розроблені полiтичнi та економічні програми
 
Історія розвитку економічних систем у період між Першою та Другою світовими війнами нерозривно пов’язана зі впливами націоналістичних принципів, ідей як у площині культури, так i економіки. Український націоналізм та його творці – провідники Організації українських націоналістів – не стали винятком із загальноєвропейського процесу. Вони були сучасниками цих подій і споживачами тодішніх теорій, а тому змогли сформувати власну економічну платформу, адаптовану до українських реалій. Відмінності треба було враховувати, бо використання ідей економічного націоналізму в Європі стосувалося політики слабких, але державних націй. Перед українцями, які були на той час нацією бездержавною, стояла подвійна мета: спочатку здобути власну державу, а потім втілити в життя розроблені на теоретичному рівні економічні моделі.
 
Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 778 | Дата: 26.02.2010 | Коментарі (0)

Документальний фільм "На землі Козацької слави"




Категорія: Козацькому роду нема переводу | Просмотров: 738 | Дата: 24.02.2010 | Коментарі (0)

  Професор Варшавської школи економіки Лєшек Бальцерович: «Вам потрібен реформаторський уряд»

    — Я сподіваюся, що Україні все ж таки вдасться розв’язати найважливіші економічні проблеми. Це потребуватиме, по-перше, встановлення правильного діагнозу і, по-друге, відштовхуючись від цього діагнозу, застосування правильної терапії, тобто правильної економічної стратегії.

    З матеріалів, із якими мені вдалося ознайомитись, я зрозумів, що діагнозів, тобто визначення головних економічних проблем, для України не бракує. Спостерігаючи зовні, я хотів би передусім звернути увагу на проблему проциклічної фіскальної політики, яка мала місце ще до кризи. Така фіскальна політика призвела до загострення економічної кризи, тому що Україна, як і окремі країни Європи, наприклад Іспанія, вирізнялася досить специфічним економічним бумом до того, як вибухнула криза. Тож перша дуже важлива частина терапії має бути спрямована на консолідацію державних фінансів і зниження співвідношення державних видатків до ВВП.

    ... Читати далі »

    Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 619 | Дата: 24.02.2010 | Коментарі (0)

    Пошук
    Календар
    «  Травень 2024  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031
    Архів цікавого
    Друзі сайту
    Copyright MyCorp © 2024
    Сайт управляється системою uCoz