Головна

Реєстрація

Вхід
Віторок, 07.05.2024, 01:41
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2008 » Листопад » 26 » Олігархи під час кризи-1.
18:35
Олігархи під час кризи-1.

СКМ - рятівна інтеграція

Довідка. Систем Кепітал Менеджмент - найбільша ФПГ України. 2007 року підприємства групи генерували близько 48 мільярдів гривень чистого прибутку.

Активи групи знаходяться переважно в Україні, також заводи розташовані в Італії, Британії і Болгарії. Діяльність СКМ різноманітна: гірничо-металургійний бізнес, електроенергетика, фінанси, телекомунікації, медіа й нерухомість.

Левова частка доходу групи доводиться на металургію ("Метінвестхолдинг", 77% продажу) і енергетику (ДПЕК, 19%).

У СКМ багато непрофільних активів у сфері зв'язку, фінансів, нерухомості. Однак навряд чи група буде їх розпродавати.

"У великих груп постійно відбувається купівля і продаж певних бізнесів. Можливо, СКМ використає кризу для поширення пріоритетних для неї напрямків. Сьогодні ціни на активи у світі стабільно впали. І, оскільки група диверсифікована, вона може акумулювати необхідні кошти", - вважає Климчук.

Стійкість СКМ він пояснює двома факторами. "По-перше, в неї найбільш диверсифіковані активи. По-друге, металургійний бізнес СКМ вертикально інтегрований, чого немає в багатьох інших груп. Якщо хтось в ланцюжку підприємств переживає труднощі, йому можна допомогти спільними зусиллями", - підкреслив аналітик.

За його словами, в такій же ситуації інші бізнес-групи можуть бути змушені просто продати проблемні активи. "Причому не за найкращою ціною", - додав Климчук.

За даними ASTRUM, "Метінвест" виплавляє 25% української сталі. Він повністю забезпечений залізною рудою і на половину - вугіллям, має налагоджений збут майже половини своїх напівфабрикатів. Це дозволить компанії мінімально скоротити виробництво 2009 року (на 5-10%).

Те саме стосується енергетичного бізнесу. ДПЕК виробляє 22% електроенергії українських ТЕС. Вертикальна інтеграція бізнесу ДПЕК суттєво скорочує ризики неплатежів, пов'язаних з прогнозованою фінансовою кризою і нестачею обігових коштів 2009 року.

"Шахти, енергогенеруючі та енергорозподільчі компанії, що входять до виробничого ланцюжку, є завершеним бізнес-циклом. Ми не очікуємо проблем з нестачею оборотних коштів в ДПЕК", - відзначив Белінській.

Безумовно, і в СКМ не без проблем. На початку жовтня директор дивізіону сталі та прокату "Метінвесту" Джек МакЛахлан говорив про кризові явища в ГМК України, що наростають через погіршення ситуації на ринках металопродукції. Він пророкував неминучі наслідки для підприємства у випадку ігнорування їх інтересів з боку держави.

На запит "Економічної Правди" в СКМ відповіли, що поточна криза є глобальною, і тому немає галузей, які б не відчули на собі її вплив. Найбільш істотно зачепило металургійний бізнес групи СКМ: на світових ринках попит на сталь і прокат скоротився в декілька разів. У результаті ціни на цю продукцію впали майже на третину.

"Крім того, істотно обмежено доступ до капіталу, і наші бізнеси відчувають певний дефіцит фінансування. Однак ми не зупиняємо реалізацію найбільш важливих інвестиційних програм - передусім тих, які вже запущені. Просто сьогодні доводиться більше спиратися на власні кошти. Навіть зараз у нас достатньо ресурсів, аби продовжити довгострокову стратегію розвитку бізнесу СКМ", - прокоментувала голова прес-служби СКМ Ганна Терехова.

За її словами, криза на світовому ринку сталі була прогнозованою, і група до неї готувалася. Останні декілька років вона інвестувала не менше 1 мільярда доларів у модернізацію підприємств щорічно.

"Ми накопичили достатній запас міцності, аби не тільки пережити кризу, а й вийти з неї максимально сильними. Вже зараз ми оцінюємо можливості, що відкриються перед нами після того, як криза закінчиться. І, природно, як цими можливостями правильно скористатися", - підкреслила вона.

http://www.epravda.com.ua/publications/492a7684a39c7/

Категорія: Особистості | Переглядів: 617 | Додав: Semson
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz