Головна

Реєстрація

Вхід
Четвер, 28.03.2024, 17:29
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Міжнародна економіка
1 2 »

Найбільше в світі родовище срібла виставлене на торги

Уряд Таджикистану затвердив список учасників майбутнього тендеру на право розробки родовища срібла "Великої Канімансур".
До торгів на право розробки родовища, яке вважається найбільшим у світі за запасами срібла, допущено чотири компанії, зокрема два китайські гіганти - найбільшого виробника золота в КНР Zijin Mining і гірничодобувну компанію JNMC, повідомляє Deutsche Welle.
 
Їх конкурентами стали нідерландська структура ВНР Biliton і казахстанська корпорація "Казцинк", до складу якої входять швейцарські Glencore International, казахстанська "Коні Мансур" і таджикистанський ГЗК "Адрасман". Торги повинні пройти до кінця цього року.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 599 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (0)

У Греції демонстранти захопили мінфін і держказначейство
 
Сотні активістів грецької профспілки "Всеробітничий фронт боротьби" захопили сьогодні будівлі міністерства фінансів і казначейства у центрі Афін, повідомляє Лента.ру з посиланням на AFP. Акцію пройшла на знак протесту проти заходів уряду зі скорочення бюджетного дефіциту.
За інформацією агентства, в акції беруть участь близько 300 осіб. Вранці вони увійшли до будівлі міністерства, при цьому охорона не чинила їм жодного опору. Демонстранти вивісили гасло з протестом проти оголошених днем раніше "антинародних заходів" уряду. При цьому вони блокували вхід до будівлі і не пропустили на роботу співробітників міністерства.

Одночасно з міністерством фінансів було також захоплено будівлю Головного фінансового управління - казначейства. Поліція була змушена перекрити рух на деяких вулицях у центрі грецької столиці.

Під тиском Євросоюзу уряд Греції у середу, 3 березня, ухвалив ряд заходів зі зниження дефіциту бюджету до 8,7 відсотків ВВП в 2010 році. Ці заходи передбачають заморожування пенсій, істотне скорочення за ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 699 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (0)

Антикризисный МВФ
 
Регулирование. Политика Международного валютного фонда в странах – получателях его помощи подвергается резкой критике. Помогает ли фонд реально выходу мировой экономики из кризиса?
Совокупная помощь МВФ резко выросла за кризисный период – сейчас фонд помогает 41 стране мира. Кроме хронических пациентов вроде беднейших стран Африки, в список получателей помощи попали и бывшие лидеры докризисного бума – несколько стран восточной Европы и одна страна западной Европы – Исландия. Кроме того, в списке больше половины бывших республик СССР. Список помощи прекрасно описывает географию кризиса. В отличие от Азиатского кризиса 1997–1998 годов, сейчас поддержка МВФ не понадобилась ни одной стране Юго-Восточной Азии. Опыт не прошел даром – азиатские тигры стали накапливать валютные резервы. Почти нет пострадавших и в другом исторически проблемном регионе – Южной Америке.

Как же страны Восточной Европы и СНГ дошли до такой жизни? Большинство реципиентов в докризисный период переживали настоящий бум экономики, связанный с притоком иностранного капитала. После коллапса Lehman Brothers золотой дождь остановился – по данным Всемирного Банка, приток капита ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 983 | Дата: 17.02.2010 | Коментарі (0)

Танцы МВФ в Аргентине
 
Доминго Кавальо
творец реформ и кризиса в Аргентине
Доминго Кавальо – творец реформ и кризиса в АргентинеВ 1991 году Аргентина после десятилетий изнуряющей инфляции и финансовой нестабильности ввела фиксированный курс национальной валюты к доллару США.
Инфляция была побеждена, экономика воспряла, а творец аргентинских реформ Доминго Кавальо приобрел статус экономического гуру даже в далекой России, куда его в одно время пытались зазвать экономическим советником. Однако, к концу 1990-х ситуация начала ухудшаться – внешний долг Аргентины рос, а МВФ продолжал выдавать кредиты, отодвигая выплаты. В 1999 году экономика Аргентины пострадала от девальвации бразильского реала и одновременного усиления доллара на международных рынках после Азиатского кризиса. Это в итоге привело к ревальвации песо к валютам стран основных торговых партнеров – Бразилии (30% внешней торговли) и ЕС (23%). Аргентинский экспорт стал неконкурентоспособным, а экономика погрузилась в рецессию – уже в 1999 году падение ВВП достигло 4%.

Однако при ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 633 | Дата: 16.02.2010 | Коментарі (0)

Гроші МВФ не допомагають Україні – західний експерт
 
МВФ навряд чи сприяє реформам в Україні.
Таку думку висловлює професор економіки пенсильванського університету Еллен Мелцер, передає "Радіо Свобода".
"МВФ позичає гроші країнам, які через політичну нестабільність не спроможні збалансувати бюджет, але те, що МВФ їх рятує, не змінює стану тих країн", - зауважує професор.
Разом з тим, новому Президентові України буде складно обійтися без нової грошової ін'єкції МВФ, вважає Мелцер.
"Головна причина полягає в тому що МВФ приходить із новими грішми. Альтернатива цьому - драконівське скорочення бюджету", - каже він.
В матеріалі Мелцер бачить певну іронію в тому, що МВФ закликає такі держави як Україна заощаджувати, а самі західні держави в часи світової фінансової кризи збільшують державні видатки.
 
http://www.epravda.com.ua/news/4b7ad8c82875b/
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 612 | Дата: 16.02.2010 | Коментарі (0)

Чому Саркозі ніколи б не дозволив продати Індустріальний Союз Франції росіянам
 
Продаж контрольного пакету акцій Індустріального Союзу Донбасу російським інвесторам, серед яких і державний Внєшекономбанк, вочевидь виходить за межі звичайної угоди з продажу корпоративних прав. Значна частина вітчизняної металургії, основного експортного двигуна та визначального чинника національного багатства, переходить до представників північного сусіди, які в своїх діях, якщо є потреба в команді «к ноге!», зазвичай керуються не стільки стимулами до отримання прибутків, скільки вказівками Кремля. Угода такого масштабу мала би бути оцінена якщо не Антимонопольним комітетом (все ж таки не йдеться про порушення антитрастового законодавства), скільки нашими Радами – Верховною та Нацбезпеки.
На Заході постулати вільного ринку щораз поступаються перед національними інтересами, надто якщо мова йде про економічну безпеку.

Чотири року тому у Франції та Сполучених Штатах мали статися корпоративні поглинання, що збурили суспільний спокій.
Про Францію – дещо пізніше, а щодо США, то там вибухнув скандал рівно чотири роки тому - у січні 2006 року. Зако ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 768 | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

Євро зникне як єдина валюта ЄС за 5 років?
 
Експерти прогнозують, що через 5 років члени Європейського Союзу відмовляться від єдиної валюти.Про це пише тижневик «Коментарі:».
Українці, що не встигли позбутися своїх заощаджень у євро, через 1-2 місяці можуть одержати непоганий шанс вигідно продати цю валюту, відзначає видання.
Якщо побоювання щодо дефолту у Греції ослабнуть, відзначає видання, і європейська економіка в цілому почне оживати, курс євро до долара в найближчі місяці може зростати, тому що рівень процентних ставок у ЄС залишається вищим, ніж у США. На думку начальника відділу аналізу й досліджень «Райффайзен Банк Аваль» Дмитра СОЛОГУБА, в другому-третьому кварталах можна чекати зміцнення євро щодо долара до рівня приблизно 1,45.
Щодо триваліших перспектив євро, то експерти озвучують і зовсім апокаліптичні прогнози, пише тижневик. Зокрема, на думку голови інвестиційного відділу КУА «Бонум Груп» Олександра СПАСІЧЕНКА, під час економічного спаду загострилася необхідність державного втручання на рівні як фіскальної, так і монетарної політики, а участь у валютному союзі істотно звужує можливості для маневру. «І я не сумніваюся, що багато держав в п’ятилітній перспекти ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 611 | Дата: 11.02.2010 | Коментарі (0)

Грецію охопив загальний страйк
(Наслідки великого державного боргу)
(Заходи щодо податкового контролю за багатіями)
 
Грецькі аеропорти закрито сьогодні для всіх внутрішніх і закордонних рейсів у зв`язку з тим, що авіадиспетчери беруть участь у 24-годинному страйку службовців держсектору. Грецькі та іноземні авіакомпанії намагалися поінформувати пасажирів про скасування рейсів, і їх представники переоформляють квитки на четвер та інші дні.
Службовці держсектору Греції страйкують на знак протесту проти скорочення зарплат та проти інших заходів жорсткої економії, оголошених урядом, передає ІТАР-ТАСС. В акції беруть участь працівники міністерств і держпідприємств, закрито всі університети, технічні вузи і школи, до лікарень приймають пацієнтів лише в екстрених випадках.
Міський громадський транспорт працює як завжди, за винятком легкого наземного метро і потягів Організації залізниць Греції, які роблять перерви у роботі на кілька годин.
... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 623 | Дата: 10.02.2010 | Коментарі (0)

Грецька трагедія євро

Член єврозони не може бути виключений з ЄС, що дозволяє таким країнам, як Греція, брехати, маніпулювати, шантажувати і збирати все більше і більше фондів спільноти.

Коли у 1999 році ввели євро, європейські країни були згодні з тим, що фінансова дисципліна дуже важлива для його стабільності. Оскільки спільна валюта принесла користь всім країнам, які прийняли її, нездатність членів єврозони дотримуватися своєї угоди може перетворити євро у лихо.
Справді, багато членів єврозони просто поводять себе так, наче не було Пакту про стабільність та економічне зростання країн Євросоюзу. Стан грецьких державних фінансів, наприклад, є "предметом стурбованості для всієї єврозони", заявив комісар Євросоюзу з фінансової політики Хоакін Альмуніа.
Очікується, що бюджетний дефіцит Греції досягне 12,7% ВВП 2009 року, що набагато перевищує верхню межу у 3% ВВП, як встановлено у Пакті про стабільність та економічне зростання.
Звісно, кожна країна ЄС порушує верхню межу, встановлену у Пакті, через наслідки кризи. Однак, скажімо, з Нідерландами 2009 року це трапиться тільки вдруге. Коли ця країна вперше перевищила ліміт лише на 0,1% ВВП, уряд відразу ж ужив жорстких заходів, аби приборкати дефіцит ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 690 | Дата: 22.12.2009 | Коментарі (0)

Греція відмовилася від допомоги МВФ
 
Прем`єр-міністр Греції Георге Папандреу відкинув можливість звернення країни до Міжнародного валютного фонду по кредит, повідомляє Agence France-Presse. Грецький прем`єр раніше заявив, що держава не збирається оголошувати дефолт по своїх численних боргах.
Зовнішній державний борг Греції досягає 300 мільярдів євро, а вся заборгованість становить 113 відсотків ВВП. Поточного року дефіцит бюджету складе 12,7 відсотка ВВП.
8 грудня агентство Fitch ухвалило знизити довгострокові рейтинги Греції з "A-" до "BBB+" з "негативним" прогнозом. У свою чергу, Standard & Poor`s помістило рейтинг країни "А-" на перегляд також з "негативним" прогнозом, давши Греції 60 днів на виправлення становища.
Зниження рейтингів спровокувало чутки про можливий дефолт, який чекає Грецію в найближчому майбутньому. Ряд аналітиків передрікли необхідність допомоги Греції з боку ЄС і міжнародних інституцій, а також можливість виходу країни з єврозони.
Нині державні облігації Греції терміном погашення в 10 років мають прибутковість 5,47 відсотка - майже вдвічі більше, ніж аналогічні папери Німеччини.

http://www.unian.net/ukr/news/news-351775.html
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 716 | Дата: 12.12.2009 | Коментарі (0)

В єврозоні припинилася дефляція

У листопаді 2009 року в єврозоні буде, за попередніми даними, зафіксована інфляція в 0,6 відсотка в річному обчисленні. Про це повідомляється в офіційному прес-релізі агентства Eurostat. Для порівняння, в жовтні дефляція склала 0,1 відсотка.
Eurostat традиційно повідомляє оцінку інфляції наприкінці місяця, а на початку наступного дає докладну інформацію про конкретні країни, що входять до єврозони.
Дефляція в Європі стала наслідком фінансово-економічної кризи, в результаті якої попит на багато товарів різко знизився, відтак підприємці мусили знижувати ціни. З іншого боку, сильнішій дефляції завадило зростання вартості нафти, що поновилося навесні 2009-го.
Зазвичай дефляція вважається однією з ознак рецесії, проте й від зависокої інфляції економіка також страждає. Багато економістів висловлювали побоювання, що в багатьох розвинених країнах світу інфляція найближчі місяці різко прискориться, оскільки уряди вжили безпрецедентних заходів для пожвавлення кредитного ринку, заливши в економіку ЄС міл ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 620 | Дата: 01.12.2009 | Коментарі (0)

Антиглобалісти в Женеві спалили кілька машин

Акція протесту антиглобалістів у Женеві переросла в масові заворушення, повідомляє ВВС News. Мітингуючі били вітрини магазинів, готелів та вікна банків, а також підпалювали машини. Всього згоріли чотири автомобілі. Для розгону найбільш агресивних демонстрантів поліція застосувала гумові кулі і сльозогін.
За даними, які наводить CNN, 33 особи арештовано. Канал повідомляє про одного потерпілого: 80-річна жінка одержала синець після того, як випадково потрапила в сутичку.
 
Всього в маніфестації антиглобалістів взяли участь, за різними оцінками, від 2 до 5 тисяч осіб. З них кількість агресивно настроєної молоді, за даними поліції, склала близько 200. Після втручання правоохоронців організатори акції ухвалили рішення припинити акцію протесту.
Демонстранти протестували проти тієї зустрічі міністрів країн-членів Світової організації торгівлі, яка відкривається у понеділок в Женеві. Делегати зберуться на березі Женевського озера, щоб обговорити актуальні питання багатосторонньої торгівлі, а також поточну ситуацію в світовій економіці. Маніфестацією також "відзначили" 10-річну річницю розгону наймасштабнішої демонстрації антиглобалістів у Сіеттлі. Тоді на вулиці американського міста вийшли близько 40 тисяч осіб, 600 з них були арештовані.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 768 | Дата: 30.11.2009 | Коментарі (0)

Кількість мільярдерів в Індії подвоїлася у рік кризиси

Кількість мільярдерів в Індії за останні 12 місяців зросла з 27 до 52, пише журнал Forbes India. Це сталося за рахунок відновлення національної економіки після кризи та бурхливого зростання на фондовому ринку.
Таким чином, кількість мільярдерів в Індії майже відновилася після провалу 2008 року, коли вона скоротилась удвічі з 54 осіб. Лідером списку як і раніше залишається голова найбільшої компанії країни - Reliance - Мукеш Амбані (Mukesh Ambani), чий капітал оцінюється в 32 мільярди доларів.
У трійці також присутні сталеливарний магнат Лакшмі Міттал, а також брат Мукеша Амбані Аніл. Їх доробки становлять 30 і 17,5 мільярда доларів відповідно.
 
2009 року індекс фондової біржі Мумбаї, яка є основним показником стану фондового ринку країни, збільшився на 76 відсотків. За рахунок зростання вартості акцій багаті люди Індії змогли значно збільшити свої кошти.
Цікаво, що індійські мільярдери значно багатші за своїх колег з іншої найбільшої економіки Азії - Китаю. 100 найбагатших індійців володіють 276 мільярдами доларів, натомість сотня на ... Читати далі »
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 611 | Дата: 21.11.2009 | Коментарі (0)

Китай: слабкий долар підриває світову економіку

Низькі процентні ставки в США та послаблення долара підігрівають спекуляції на ринках акцій і нерухомості, загрожуючи відновленню світової економіки, заявив голова Комісії з регулювання банківської діяльності КНР Лю Мінкан на фінансовому форумі в Пекіні, повідомляє Associated Press.

За словами китайського чиновника, подальше послаблення долара та позиція Федеральної резервної системи США, яка обіцяє тримати ставки на мінімальному рівні протягом тривалого часу, заохочують інтенсивне застосування carry trade, що "чинить серйозний вплив на глобальні ціни активів". Така ситуація створює "непереборні ризики для відновлення світової економіки", упевнений Лю Мінкан.

Стратегія carry trade передбачає запозичення якоїсь валюти по нижчих ставках з подальшим вкладенням в іншу, більш прибуткову валюту. Carry trade чинить додатковий тиск на американський долар, який стабільно дешевшає до корзини основних валют з минулої весни. Китай не зацікавлений в різкому зниженні курсу долара, оскільки є найбільшим в світі утримувачем боргових зобов`язань США. Крім того, низькі процентні ставки в США викликають відтік коштів з низькодохідних д ... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 692 | Дата: 15.11.2009 | Коментарі (0)

Іран має намір перевести валютні резерви з доларів у євро

Іран має намір перевести свої валютні резерви з доларів в єдину європейську валюту, повідомило іранське державне радіо. Згідно з поширеним повідомленням, відповідний указ віддав ще 12 вересня ц.р. президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, передає Associated Press. Раніше цього року Іран уже заявив про перехід на євро у сфері нафтових продажів, які становлять більше 80% доходів від зовнішньої торгівлі.
Іран - другий за величиною експортер в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), за день у країні видобувається 4,2 млн. барелів нафти.
За останніми оприлюдненими даними іранського Центрального банку, у розпорядженні країни на кінець III кварталу 2008 р. було 54 млрд дол. валютних резервів.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 730 | Дата: 22.09.2009 | Коментарі (0)

1-15 16-27
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz