Головна

Реєстрація

Вхід
Неділя, 28.04.2024, 09:54
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Міжнародна економіка
« 1 2

Світова криза: ознаки одужання чи самообман?

Відновити зростання попиту в провідних країнах світу поки що не вдалося. Водночас почалося карколомне нарощування боргу урядів багатьох країн... Що далі?..

За останній місяць-півтора в експертних колах як в Україні, так і далеко за її межами, розгорнулася дискусія з приводу – виходить світова економіка з рецесії чи ні.

З одного боку, справді, має місце деяке пожвавлення світової кон’юнктури на такі біржові товари, як нафта й метал. Причому ціни на нафту вже зросли до   73 доларів за барель. Одночасно піднімаються ціни на низку інших біржових товарів. На світових фондових майданчиках спостерігається зростання фондових індексів. Почалось підвищення котировок на цінні папери багатьох емітентів.

Тож керівники деяких країн почали говорити про завершення періоду рецесії та початок зростання світової економіки.

Усе це начебто дає підстави для оптимізму, зокрема й в Україні, враховуючи залежність української економіки від попиту й цін на метал, продукцію хімічної промисловості та товари аграрного сектора.

Проте, з другого боку, проблема в тім, що все це зростання котировок пов’язане не так з позитивними тенденціями в реальному секторі, як із надзвичайним вливанням коштів у світову економіку урядами провідних країн. Такі ... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 597 | Дата: 26.08.2009 | Коментарі (0)

Баффет продает энергетические компании и покупает фармацевтические

 

Миллиардер Уоррен Баффет за последние месяцы купил миллионы акций фармацевтических компаний и компаний сектора здравоохранения, одновременно избавляясь от акций энергетических компаний, сообщает CNNMoney.com.

Из документов, представленных в пятницу его инвестиционной компанией Berkshire Hathaway (BRK) в американскую Комиссию по ценным бумагам и биржам, самым крупным приобретением Баффета во втором квартале было почти 4 млн. акций компании Johnson & Johnson (JNJ), в результате которого его пакет акций этой компании увеличился почти до 37 млн.

Баффет также купил 1,2 млн. акций производителя лабораторного оборудования Becton Dickinson & Co. (BDX). Ранее у него не было акций этой компании.

... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 535 | Дата: 15.08.2009 | Коментарі (0)

Nokia уклала угоду з Microsoft

Найбільший у світі виробник програмного забезпечення корпорація Microsoft Corp досягла домовленості з компанією Nokia, повідомляє в середу газета The Wall Street Journal з посиланням на джерело, знайоме з умовами операції.
За даними видання, мета операції - використання офісних додатків Microsoft (Word, Excel і PowerPoint) на комунікаторах, які випускає Nokia.
Передбачається, що про угоду буде офіційно оголошено сьогодні. 
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 618 | Дата: 12.08.2009 | Коментарі (0)

Жадібність стала причиною економічної катастрофи США

Надмірна жадібність деяких людей обернулася для мільйонів втратою накопичень і сприяла початкові "економічної катастрофи" в США, заявив у п`ятницю офіційний представник Білого дому Роберт Гіббс.

Слова Гіббса прозвучали на тлі справи про мільярдера-фінансиста Аллена Стенфорда, який звинувачується в шахрайських операціях на суму 8 мільярдів доларів. Раніше в ЗМІ з`явилися повідомлення, що члени сім`ї Стенфорда і його друзі "вчинли масштабне шахрайство, засноване на облудних обіцянках" і сфабрикованих даних за минулі роки, з метою обману інвесторів. Судовий процес над звинуваченим відкрився у федеральному суді штату Вірджинія раніше у п`ятницю.

"Чи ця справа, чи попередні справи, свідками яких ми стали в останні місяці ... (але) є ті, чия надмірна жадібність вкрала у мільйонів людей їх заощадження і створила ... економічну катастрофу ... у нашій країні", - цитує Reuters слова Гіббса.

За даними Комісії з цінних паперів і бірж США, Stanford International Bank, власником якої є техаський мільярдер-фінансист Аллен Стенфорд, протягом 15 останніх років здійснював шахрайську схему, засновану на продажі депозитних свідоцтв, що гарантували високий відсоток прибутковості. Інвестори купували ці папери, повіривши в обіцянки "неймовірних і необгрунтовано високих ставок відс ... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 497 | Дата: 20.06.2009 | Коментарі (0)

Країни Перської затоки підписали угоду про валютний союз

  Чотири країни Перської затоки в неділю, 7 червня, підписали угоду про створення валютного союзу держав цього регіону. Про підписання документа повідомляє Agence France-Presse.
Підписи під новою угодою поставили міністри закордонних справ Кувейту, Бахрейна, Катару і Саудівської Аравії. Таким чином, до складу створюваного союзу ввійдуть чотири з шести країн-учасниць Ради співпраці арабських держав Перської затоки (Gulf Cooperation Council, GCC). Раніше, нагадаємо, від участі в створенні валютного союзу відмовилися Оман і Об`єднані Арабські Емірати.
Згідно з планами GCC, банківський регулятор єдиної фінансової системи країн Затоки буде розташований в Ер-Ріяді, столиці Саудівської Аравії. Зазначмо, що саме проти такої умови виступали ОАЕ, які пропонували прийняти загальний центробанк в Абу-Дабі.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 630 | Дата: 08.06.2009 | Коментарі (0)

Китай посилює позиції на газовому ринку Туркменії

Китай надасть Туркменії кредит на три мільярди доларів, які будуть спрямовані на розробку газового родовища Південний Іолотань. Про це повідомляє агентство France Presse з посиланням на газету "Нейтральний Туркменістан".

2009 року Китай закінчить будівництво нового газопроводу Китай – Середня Азія, яким постачатиметься газ з Туркменії. Угода про будівництво газопроводу, який на території Китаю ввійде до системи трубопроводів "Захід-Схід", було досягнуто в квітні 2006 року тодішнім президентом Туркменії Сапармуратом Ніязовим і головою КНР Ху Цзіньтао.

Запаси родовища газу Південний Іолотань-Осман у Марийській області на південному сході Туркменії становлять від 4 до 14 трильйонів кубометрів газу, що робить його четвертим-п’ятим щодо запасів родовищем газу в світі. Для порівняння, запаси Штокманівського газового родовища, що є одним з найбільших у Росії, оцінюються в 4 трильйони кубометрів.

Посилення позицій Китаю в Туркменії відбувається на тлі послаблення впливу на регіон Росії. "Газпром" законтрактував у Туркменії по 50 мільярдів кубометрів газу на рік. Проте в червні російський концерн запропонував Ашгабату обмежити об`єми постачань газу, що їх купує Росія, або понизити вартість палива. Основним споживачем туркменського газу є Україна ... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 669 | Дата: 07.06.2009 | Коментарі (0)

Україна і Європа розпочали офіційні переговори про зону вільної торгівлі

Україна та Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) сьогодні в Києві почали офіційні переговори про створення зони вільної торгівлі.
Як передає кореспондент УНІАН, на першому етапі сторони планують обговорити структуру, основні принципи та сферу застосування майбутньої угоди, проблеми торгівлі промисловою та сільськогосподарською продукцією, послугами, питання інвестування та прав інтелектуальної власності.
Як повідомляв УНІАН, країни ЄАВТ запропонували Україні почати переговорний процес про створення зони вільної торгівлі в серпні 2007 року. Угода про вільну торгівлю з країнами ЄАВТ є важливим кроком для України в контексті створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Довідка УНІАН. Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) створена 1960 року відповідно до Стокгольмської конвенції. До складу ЄАВТ входять Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн. Три країни ЄАВТ (окрім Швейцарії) є частиною внутрішнього ринку Європейського Союзу відповідно до Угоди про Європейський економічний простір (ЄЕП), який набрав чинності 1994 року.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 599 | Дата: 22.04.2009 | Коментарі (0)

Африканські країни створять митний союз


Країни, що входять до Спільного ринку Східної і Південної Африки (Common Market for Eastern and Southern Africa, COMESA), домовляться про створення єдиного митного союзу в червні 2009 року. Про це повідомляє агентство AFP.

За словами генерального секретаря COMESA Синдізо Нгвенья (Sindiso Ngwenya), союз сприятиме збільшенню обсягу торгівлі держав - учасників організації. Як зазначив Нгвенья, за останній час цей показник збільшився з 3,1 мільярдів до 9,2 мільярдів доларів, проте все ще становить менше десяти відсотків потенційного обсягу.

Оголошення про створення митного союзу буде зроблене під час саміту організації, який відбудеться 7-8 червня в Хараре, столиці Зімбабве. Спочатку зустріч мала пройти в травні 2008 року, проте двічі переносилася через економічну кризу в Зімбабве. Допомога зімбабвійській економіці також стане предметом обговорення на саміті.

Спільний ринок Східної і Південної Африки був утворений 1994 року, нагадує ... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 728 | Дата: 19.04.2009 | Коментарі (0)

«Центральноамериканська четвірка» ввела безвізовий режим для українців

Держави «Центральноамериканської четвірки» - Гватемали, Сальвадору, Гондурасу та Нікарагуа - ввели безвізовий режим для громадян України.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства закордонних справ України, Посольство Республіки Гватемала в Російській Федерації, акредитоване в Україні за сумісництвом, інформувало МЗС України про запровадження для громадян України – власників усіх типів паспортів (загальногромадських, службових та дипломатичних) з 1 квітня ц.р. безвізового режиму в‘їзду до держав «Центральноамериканської четвірки».
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 575 | Дата: 18.04.2009 | Коментарі (0)

Автогіганту General Motors веліли готуватися до банкрутства


Один зі стовпів американської автоіндустрії може оголосити про своє банкрутство до 1 червня. Мінфін США порекомендував автогігантові підготувати документи для подання до суду відповідного позову, пише сьогодні видання New York Times. У те, що компанія обійдеться без швидкого, хірургічного банкрутства, вірять все менше експертів, незважаючи на запевнення керівництва корпорації про те, що воно робить все можливе, щоб уникнути такого розвитку подій. Втім, банкрутство не означає загибелі і зникнення найбільшого світового виробника машин, заявляє влада країни. Глава Мінфіну Тімоті Гайтнер раніше допускав, що через процедуру швидкого, банкрутства проходитиме реструктуризація General Motors. Це дозволить корпорації радикально вирішити проблему боргів і встати на ноги без багатомільярдної урядової допомоги.

План порятунку, як повідомляє видання, передбачає створення нової компанії, яка купить «хороші активи» General Motors, після того, як автогігант оголосить про банкрутство. Менш життєздатні активи підприємства, включаючи слабкі бренди, нерентабельні заводи і облігації ... Читати далі »

Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 639 | Дата: 14.04.2009 | Коментарі (0)

Влада Зімбабве заборонила обіг національної валюти

Уряд Зімбабве ухвалив припинити функціонування національної валюти - зімбабвійського долара, повідомляє AFP. Урядова ухвала узаконила вже наявну практику, оскільки місцевий тезко світової валюти фактично зник з обігу.
За словами міністра економіки країни Елтона Мангомі, зімбабвійський долар не прийматиметься до оплати протягом року, оскільки "його вартість не забезпечена нічим".
 
У січні 2009 року рекордна в світовій історії інфляція в Зімбабве змусила державні власті піти на безпрецедентний крок - офіційно дозволити ходіння на території країни іноземних валют. До їх списку івійшли ботсванійська пула, південноафриканський ранд, долар США, євро і британський фунт. В результаті національна валюта виявилася незапитана.
З середини 2008 року уряд Зімбабве не публікує даних про темпи інфляції в країні. За останніми даними, одержаним в липні 2008 року, ціни росли на 231 мільйон відсотків в рік. За останні два роки зімбабвійський центробанк скоротив на національній валюті 22 нулі. Найвищу вартість нині має 10-трильйонна банкнота, але навіть її недостатньо для придбання буханця хліба.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 614 | Дата: 13.04.2009 | Коментарі (0)

G20 замислив санкції проти зон «податкового раю»

Лідери "великої двадцятки” (G20) готуються схвалити санкції проти територій, що відносяться до "податкового раю”. Як повідомляє Інтернет-сайт французької "Le Figaro”, про це заявив сьогодні у Лондоні фінансовий секретар Міністерства фінансів Великобританії Стефен ТІММС.
"Прийде час і ми підготуємо перелік країн, які не співпрацюють, що ми обговорюємо зараз – це час публікації такого переліку”, - сказав він.Водночас, як зазначає видання з посиланням на дипломатичні джерела, питання оприлюднення переліку зон "податкового раю” є дуже складним і багато людей, хотіли б уникнути цього.
Як повідомляв УНІАН, у Лондоні проходить другий самміт "великої двадцятки”. Однією з ініціатив Великобританії перед цим саммітом було створення "чорного списку” території, які можна віднести до "податкового раю”.
Напередодні самміту прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод ЮНКЕР висловив переконання, що у випадку створення такого переліку, до нього мають бути також включені три штати США: Делавар, Невада та Вайомінг, а також американські Віргінські острови.
Перший самміт G20 відбувся 14-15 листопада 2008 року у Вашингтоні.
Категорія: Міжнародна економіка | Просмотров: 612 | Дата: 07.04.2009 | Коментарі (0)

1-15 16-27
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz