Головна

Реєстрація

Вхід
Понеділок, 06.05.2024, 12:41
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2008 » Листопад » 26 » Олігархи під час кризи-3.
18:36
Олігархи під час кризи-3.

EAST ONE-ІНТЕРПАЙП - боржник і покупець

 
Довідка. Бізнесмен Віктор Пинчук вважається власником міжнародної групи East One, створеної 2007 року.

 У її склад входять активи в багатьох країнах світу. В Україні це - телеканали СТБ, "Новий" і ICTV, газета "Факти й Коментарі", видавництво "Економіка", що випускає "Дело" та "Інвестгазету".

 Провідним підприємством групи є корпорація "ІНТЕРПАЙП", 100% прибутків якої дає трубна промисловість (чистий дохід 2007 року - 9,049 мільярдів гривень).

Щодо стану речей у групі присутня певна інтрига. Якщо судити по "ІНТЕРПАЙП", то Віктор Пінчук не готувався до кризи. Для фінансування будівництва електрометалургійного заводу потужністю 1,3 мільйонів тонн сталі на рік у Дніпропетровську підприємство погрузло у боргах.

Проект будівництва заводу фінансується за рахунок кредитної лінії (344 мільйонів доларів) і синдикованого кредиту (187 мільйонів доларів). У липні 2007 року були розміщені єврооблігації на 200 мільйонів доларів з погашенням у серпні 2010 року.

"Боргове навантаження "ІНТЕРПАЙП" високе, а діяльність піддається значному впливу негативної кон'юнктури на зовнішніх ринках. Це створює високу ймовірність необхідності реструктуризації боргів компанії 2010 року", - вважає Белінський.

На форумах інвестиційних банкірів ходять страшні чутки, що "ІНТЕРПАЙП" може порушити умови випуску по єврооблігаціях. Суть у тому, що борг компанії повинен бути в 2,5 рази менше EBITDA (операційного доходу), а сьогодні це співвідношення майже не витримується.

Щоб не потрапити в стан технічного дефолту, компанії доведеться, наприклад, підвищувати купон або достроково погашати частину боргу. Що, в принципі, не критично, з огляду на невелику суму випуску - 200 мільйонів доларів.

Поки що "ІНТЕРПАЙП" не повідомляв про зниження виробництва або скорочення персоналу. Взагалі, ніяких публічних заяв у зв'язку із кризою компанія не робила. Однак, за словами Белінського, ще навесні "ІНТЕРПАЙП" відклав вихід на IPO на невизначений термін, і наразі таких планів не оголошує.

"Економічній правді" також не вдалося отримати коментарі від групи Пінчука. Прес-служба просто прийняла наш запит. Сподіваємося, із вдячністю.

Однак у цілому стан East One, схоже, зовсім не поганий. В розумінні структури, група не виглядає так само монолітно, як СКМ. "Вона більше диверсифікована по бізнесах і країнах. З одного боку, це певний плюс. Хоча він майже не працює, тому що сьогодні погіршуються економічні перспективи й у США, і в Росії, і в Україні", - вважає Климчук.

"Групі Пінчука вдалося вчасно продати частину активів в Україні - наприклад, "Укрсоцбанк" і "Дніпроспецсталь". "Виручені гроші передбачалося інвестувати в галузі, які орієнтовані на споживання й high-tech", - відзначив аналітик Concorde Capital.

Сьогодні, за його оцінкою, трубний бізнес втрачає роль опори групи. На думку аналітиків, судячи з того, що East One планує покупки, все може бути не так погано. Безперечно, у них є готівка. Але не виключено, що придбання будуть здійснюватися разом з кимось.

"Віктор Пінчук не завжди орієнтується на одержання контролю над операційною діяльністю підприємства. Він може брати участь у проекті навіть як міноритарій. Це теж частина стратегії East One", - вважає експерт.

Климчук припускає, що, якщо ситуація на світових ринках не покращиться протягом року-двох, у East One можуть виникнути складнощі. "У групи є борги. Наприклад, синдиковані кредити і єврооблігації. Точну консолідовану цифру по групі вам навряд чи хтось надасть. Але загальне враження таке, що боргове навантаження там не таке високе, як в ІСД", - підкреслив аналітик Concorde Capital.

Бєлінський погоджується з цим висновком. "У результаті продажів "Укрсоцбанку" та "Дніпроспецсталі", власник групи має достатні фінансові ресурси для того, щоб узяти активну участь у приватизації державного майна або придбанні активів, що подешевшали", - вважає експерт ASTRUM.

http://www.epravda.com.ua/publications/492a7684a39c7/

Категорія: Особистості | Переглядів: 537 | Додав: Semson
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz