Головна

Реєстрація

Вхід
Понеділок, 06.05.2024, 23:24
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2008 » Листопад » 26 » Олігархи під час кризи-4.
18:37
Олігархи під час кризи-4.

ПРИВАТ: Гроші є, але наскільки їх вистачить?

ДОВІДКА. Бізнес групи "ПРИВАТ", найбільшими акціонерами якої вважають Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова,  спирається на безліч напрямків.

Так, виробництво феросплавів 2007 року принесло чистий дохід 8,488 мільярдів гривень. Нафтобізнес приніс 4,929 мільярдів гривень. У фінансовому напрямі групи виділяється найбільший в Україні "Приватбанк".

2008 року, за прогнозами ASTRUM, активи банку повинні були вирости на 40%, однак уже зараз очевидно, що в банку на тлі кризи немає більше надійних джерел для збільшення пасивів, які були в нього ще на початку року.

2007 року "Приват" відчув рідкісну для себе гіркоту поразки. Сталевий бізнес групи залежав від постачань руди. Тому об'єднання активів "Смарт-Холдингу" і "Метінвесту"змусило групу об'єднати свої сталеві активи з російською Evraz Group.

Залишився феросплавний бізнес, і тут "Приват" - один із лідерів в світі. Зараз, безумовно, ситуація не найкраща. Спостерігається падіння попиту з боку сталеливарних компаній. "Ми бачили повідомлення про те, що феросплавні заводи зупиняють виробництво. Тому до березня 2009 не варто очікувати, що вони будуть приносити серйозний прибуток", - відзначив аналітик Concorde Олександр Климчук.

Белінський вважає, що феросплавний сегмент групи виявився не готовим до кризи, і наразі зазнає труднощів. Зниження виробництва феросплавів відбулося ще на початку поточного року.

"А після того, як світовий металургійний сектор вступив у фазу активної кризи, група практично повністю зупинила видобуток марганцевої сировини й виробництво феросплавів. Персонал підприємств відправлено в неоплачувану або частково оплачувану відпустку. 2009 року ми очікуємо падіння продажів феросплавного сегменту групи на 20-25%", - відзначив голова аналітичного департаменту ASTRUM.

Втім, у "Привату" є точки опори. На думку Concorde Capital, 2009 року стабільним бізнесом буде енергетика.

Крім того, існує невирішений конфлікт по "Укрнафті". Зараз, скоріше за все, держкомпанію зобов'яжуть сплатити дивіденди за останні два роки, і, можливо, навіть за першу половину 2008 року.

Нещодавно президент запропонував уряду подати в парламент законопроект, що зобов'язує держпідприємства розподілити прибуток. Якщо рішення буде прийнято, воно торкнеться багатьох об'єктів. Тоді "Приват" може отримати дивіденди по "Укрнафті" і обленерго.

Ще на початку року група здійснювала дрібні покупки. Вона збільшила частку в Ferrexpo, Приватбанк до цього придбав 12,62% акцій британської компанії JKX Oil&Gas PLC, що видобуває нафту й газ в Україні. Наявність "Приватбанку" в ядрі структури дозволяє фінансувати багато проектів. Хоча й не можна сказати, що "Приватбанк" зможе витягнути всю групу", - підкреслив аналітик Concorde Capital.

Раптово виявилося, що зовсім не є проблемою відсутність у "Привату" єдиного прозорого холдингу. Структура власності дуже заплутана, але в нинішніх умовах це не має ніякого значення. "Якби група планувала придбання або залучення боргу - краще бути структурованою, як СКМ або East One. Але в цій ситуації навіть добре структурованим групам з України ніхто не дасть грошей. Хіба що під гарну заставу", - відзначив Климчук.

Офіційні коментарі "Привату" нам отримати також не вдалося, хоча "Економічна правда" зверталася до людей, які грають не останню роль у групі.

Тому напрошується простий висновок. "З огляду на те, що група накопичила запаси від діяльності у феросплавному і нафтовому сегментах, і те, що їй належить найбільший банк України, можна спрогнозувати, що ФПГ переживе кризу", - підкреслив Бєлінський.

http://www.epravda.com.ua/publications/492a7684a39c7/

Категорія: Особистості | Переглядів: 592 | Додав: Semson
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz