Головна

Реєстрація

Вхід
Понеділок, 06.05.2024, 23:55
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2008 » Листопад » 26 » Олігархи під час кризи-5.
18:39
Олігархи під час кризи-5.

"Енергетичний Стандарт" - енерджайзер економіки

 
ДОВІДКА. Найбільшим акціонером ФПГ "Енергетичний Стандарт" вважається Костянтин Григоришин.Група працює по декількох напрямках: енергетичне машинобудування, нафтогазове машинобудування, електроенергетика, річкові й морські перевезення, судноремонт.

Енергетичне машинобудування представлене "Запоріжтрансформатором", НПО ім. Фрунзе, заводами малогабаритних і великогабаритних трансформаторів, кабельним заводом.

Електроенергетика - "Луганським енергетичним об'єднанням", "Центральною енергетичною компанією", а також великими пакетами акцій в 14 обленерго. Річкові, морські перевезення й  судноремонт - "Укррічфлотом" і "Севморзаводом".

Ще з кінця 1990 років особливість бізнес-підходу Григоришина передбачала свідомий відхід від сировинних бізнесів. Він ніколи не воював за ГЗК і металургійні комбінати.

Навпаки, молодого бізнесмена завжди цікавили обленерго й машинобудування. Такий інтерес виправдувався тим, що в технологічної продукції вища додана вартість. Простіше кажучи, набагато більше можна заробити на продажах не металу, а турбін із цього металу.

Бізнес-Модель Григоришина виглядала так: увійти на збиткове технологічне підприємство, призначити кризис-менеджерів і за короткі строки вивести його на самоокупність. Наприклад, 2002 року він увійшов на збитковий "Запоріжтрансформатор".

Схоже, цього року такий підхід приніс групі несподівані дивіденди. "Енергостандарт" не брав великих позик, і в кризу увійшов, не зв'язаний боргами. У підсумку, експерти бачать в "Энергостандарту" одне потенційно слабке місце: "Укррічфлот" наступного року відчує на собі скорочення вантажоперевезень", - вважає Бєлінський.

Зате флагмани групи - "Запоріжтрансформатор" і НПО ім.Фрунзе - із завидною регулярністю звітують про розширення географії поставок, і портфелі замовлень, сформовані на багато років вперед.

Наприклад, географія поставок "Запоріжтрансформатора" - 83 країни світу. У портфелі замовлень НПО ім. Фрунзе російський "Газпром" займає не більше третини, а решта збуту припадає на країни Середньої Азії, а в недалекій перспективі - Латинську Америку.

"У принципі, в групи все нормально. На тлі всіх інших, "Запоріжтрансформатор" виглядає непогано. В "Энергостандарту" - істотна частка в електроенергетиці і енергетичному машинобудуванні. За нашими прогнозами, українська електроенергетика постраждає від кризи найменше", - підкреслив Климчук. Аналогічні висновки робили для ЕП і інші експерти.

Мабуть, єдиний енергомашинобудівний актив групи, що виглядає не дуже бадьоро на тлі світової кризи, - це харківський "Турбоатом". Між співвласниками підприємства півтора року триває конфлікт за управління ним. В "Энергостандарту" менше 15% акцій підприємства, а контрольний пакет належить державі й управляється ФДМ.

Зате в найближчі два роки майже нема чого побоюватися електроенергетичному напрямку "Енергостандарта". "Уже очевидно, що загальний спад в економіці погіршить розрахунки за електроенергію як з боку промисловості, так і з боку населення. Але, незважаючи на це, компанії енергетичного сектора зможуть зберегти темпи зростання валового доходу завдяки збільшенню тарифів на електроенергію, що 2009 року може досягти 35%", -  відзначив Белінський.

До того ж, НАК "Енергетична Компанія України" запропонувала ряд антикризових заходів для підтримки енергетичного сектора. За словами експертів, для обленерго це означатиме скасування штрафних санкцій у випадку відсутності 100-процентних розрахунків за електроенергію.

До того ж, додав Белінський, якщо енергетикам вдасться домогтися права відключати за борги компанії ЖКГ, вплив кризи на фінансове становище обленерго може бути істотно скорочено.

Зношування генеруючих потужностей таке, що держава не зможе допустити нагромадження неплатежів за електроенергію і повинна стати ситуативним союзником енергетиків. Крім "Енергостандарту", з великих ФПГ цими перевагами зможуть скористатися також СКМ і "Приват".

Прес-секретар групи Андрій Бобровицкий навів математичну викладку майбутнього групи: інвестиційні потреби світової електроенергетики до 2030 року можуть досягти 350 мільярдів доларів щорічно.

"Незважаючи на кризу, світове енергомашинобудування в найближчі 15-20 років буде зростати. Причому найбільш інтенсивно споживатися його продукція буде в країнах, що розвиваються, та на які приходиться більше половини інвестицій в електроенергетику. Уже до 2020 року на частку Китаю й Індії буде приходитися 33% приросту світового енергоспоживання. Китай, Індія й Бразилія мають гостру потребу в нових потужностях і будуть форсувати будівництво нових електростанцій", - підкреслив він.

За словами прес-секретаря, "Енергостандарт" також розраховує на українську інвестиційну програму: більше 80% теплової генерації (порядку 35% потужностей) потребує модернизації.

Бобровицький уточнив, що жодне з підприємств "Енергетичного Стандарту" не просило допомоги в держави у період кризи. "Підприємства групи, зокрема, "Запоріжтрансформатор", завантажені замовленнями до 2011 року, а деякі - до 2014-го. В Росії є три аналогічних підприємства, і всі вони разом виробляють половину того, що виробляє один "Запоріжтрансформатор", - відзначив він.

http://www.epravda.com.ua/publications/492a7684a39c7/

Категорія: Особистості | Переглядів: 651 | Додав: Semson
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz