Головна

Реєстрація

Вхід
Субота, 18.05.2024, 15:28
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Економіка і внутрішня політика
« 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 »

Світовій економіці дають не більше 1% зростання

 

Зростання обсягів світового виробництва в 2008 і 2009 роках буде низьким.

Про це заявив головний економіст Світового банку (СБ) по Росії Желько Богетіч на прес-конференції у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

За його словами, світова економіка в 2008 році виросте на 2,5%, у 2009 - на 0,93%.

При цьому в країнах з високим рівнем доходів зростання складе 1,35% у 2008 році, а в 2009 році очікується падіння ВВП на 0,15%.

Богетіч також відзначив, що економіка країн, що розвиваються, у 2008 році виросте на 6,3%, а в 2009 році - на 4,45%.

http://www.epravda.com.ua/news/4922a179c42f6/

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 537 | Дата: 18.11.2008 | Коментарі (0)

В уряді прогнозують курс 7 гривень за долар у 2009 році

  У розпорядженні ЗМІ опинилися обновлені параметри програми соціально-економічного розвитку на 2009 рік, підготовлені Кабміном.
Про це повідомляє видання "Экономические известия". 
Основні макроекономічні показники розвитку економіки на 2009 рік підготовлені до розширеного засідання Кабміну з питань бюджету, що відбудеться на цьому тижні.
В уряді очікують, що падіння ВВП наступного року складе близько 7%, а курс долара виросте до 7 грн.
Перше, що упадає в око - це відсутність у  документі прогнозного коридору змін курсу долара.
Імовірно, голова Мінфіну Віктор Пинзеник не зважився вставити в проект бюджету погоджені з МВФ 7,4 грн./дол.
Але погодився з необхідністю зменшити всі прогнозні показники економічного розвитку, і навіть зробив їх більш песимістичними, ніж МВФ (фонд прогнозує падіння ВВП на 3%).

Утім, розбіжності в цифрах можна пояснити різними курсовими прогнозами фонду й уряду.

http://www.epravda.com.ua/news/49226ca9e6a76/

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 532 | Дата: 18.11.2008 | Коментарі (0)

Хто виграє від економічної кризи

Очевидно, що не всі компанії зможуть вижити у кризових умовах. Це буде призводити до перерозподілу власності. Більш успішні компанії поглинатимуть менш успішні.

Криза - це не завжди погано. Поки одні підприємства втрачають прибутки, звільняють робітників та банкрутяться, інші отримують можливість захопити більшу частку ринку і збільшити прибутки. Зрештою, всі, хто "доживе" до її закінчення стануть переможцями, маючи кращі законодавчі умови праці та менше конкурентів.

В першу чергу криза активізує сектор злиття та поглинань (M&A), прогнозують експерти. "Очевидно, що не всі компанії зможуть вижити у кризових умовах. Це буде призводити до перерозподілу власності. Більш успішні компанії поглинатимуть менш успішні", - вважає експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Дмитро Науменко. І вже найближчим часом нас очікує зростання кількості угод зі злиття та поглинання компаній. 

Обезцінені та збанкрутілі підприємства виставлятимуть на продаж. А скуповуватимуть їх компанії, що мають значний запас коштів, або активів, які в бу ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 565 | Дата: 18.11.2008 | Коментарі (0)

Украинские банки подвели итоги III квартала

Из отчетности банков за III квартал, обнародованной НБУ, следует, что кредитные учреждения подошли к финансовому кризису с приемлемым результатом – всего пять банков ушло в убытки. Но в группе крупнейших резкое падение ключевых показателей произошло у Брокбизнесбанка. Проявились в отчетности и тенденции снижения доверия банков друг к другу, а также падения эмиссии ценных бумаг кредитных учреждений.

Национальный банк обнародовал отчетность банковской системы за III квартал, из которой следует, что банки до октябрьского денежно-кредитного кризиса демонстрировали высокие темпы роста. Активы банков выросли с 1 июля по 1 октября на 56,918 млрд грн, до 755,604 млрд грн, собственный капитал – на 8,472 млрд грн, до 92,157 млрд грн, прибыль – на 2,392 млрд грн, до 6,668 млрд грн. Из 181 банка убытки по итогам трех кварталов показали лишь Кредобанк (42,163 млн грн), КредитИнвестБанк (9,266 млн грн), Международный инвестиционный банк (3,481 млн грн), Факториал-Банк (2,591 млн грн) и банк "Фамильный" (1,488 млн грн).

Единственным банком, который получил отрицательный чистый процентный доход (выплаты процентов по депозитам больше, чем доход от процентов по кредитам), стал "Дельта" – минус 40,518 млн грн. "У нас такая структура продукт ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 583 | Дата: 15.11.2008 | Коментарі (0)

Рост ВВП Украины за 10 месяцев 2008 года составил 5,8%. Об этом в пятницу, 14 ноября, сообщили в Госкомстате.

Вместе с тем, по данным Госкомстата, реальный валовой продукт в октябре 2008 года составлял 97,9% к показателю октября 2007 года.

Номинальный ВВП за январь-октябрь составил ориентировочно 799,99 миллиарда гривен, за октябрь - 85 миллиардов гривен.

Рост ВВП за 10 месяцев 2008 года по сравнению с соответствующим периодом в прошлом году на 5,8% произошел в основном за счет увеличения валовой добавленной стоимости в сельском хозяйстве, охоте, лесном хозяйстве на 18,3%, транспорте - на 10,4%, торговле - на 6,3%.

Напомним, за 9 месяцев 2008 года рост ВВП Украины составил 6,9%. Рост ВВП Украины в 2007 году составил 7,3%.

Как сообщалось, Международный валютный фонд ранее прогнозировал, что рост ВВП Украины в текущем году составит 6,4%. В свою очередь эксперты рынка в последнее время отмечали, что рост ВВП по итогам года может составить 3-5%.

Джерело: РБК-Україна
Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 488 | Дата: 15.11.2008 | Коментарі (0)

Українські металурги не можуть конкурувати на внутрішньому ринку

 

Міністерство промислової політики України має намір проводити моніторинг внутрішнього ринку металопродукції для визначення причин різкого збільшення імпорту прокату з Росії й Китаю.

Про це повідомив гендиректор об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах на балансовій нараді представників підприємств гірничо-металургійного комплексу в Дніпропетровську в середу.

За його словами, на цей час на внутрішньому ринку близько 70% приходиться на російську і китайську металопродукцію, тому що ціна на неї на 15-20% нижче, ніж на українську, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Як відзначив Харахулах, якщо така ситуація обумовлена демпінговими заходами, необхідно проводити відповідне розслідування, якщо ж свідчень демпінгу не буде виявлено, необхідно українським підприємствам підлаштовуватися під ціни, що пропонують конкуренти.

Харахулах додав, що останнім часом ціни на металопродукцію знизилися приблизно втричі.  

Гендиректор "Металургпрому" закликав металургійні підприємства, компанії, холдинги і корпорації виконувати положення меморандуму взаємор ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 547 | Дата: 12.11.2008 | Коментарі (0)

Ціни на нафту: встановлено новий рекорд падіння

 

Ціни на нафту в середу продовжують знижуватися і досягли в електронній системі торгів Нью-йоркської товарної біржі 58,55 дол. за барель, мінімальної позначки з березня 2007 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Зниженню цін на нафту сприяють загальні негативні прогнози у відношенні перспектив світової економіки. Очікується, що Світове енергетичне агентство в середу знову знизить оцінку рівня попиту на нафту у світі.

Крім того, імпорт нафти Китаєм у жовтні виявився нижчим ніж очікувалось. До того ж, стало відомо про скорочення виробництва алюмінієвою компанією Alcoa, що стало новим свідченням триваючого уповільнення світової економіки.

У середу на електронних торгах грудневі контракти на нафту втратили в ціні 78 центів, або 1,3%, напередодні нафта подешевшала на 3,08 дол. (4,9%) - до 59,33 дол. за барель. У порівнянні з липневим піком ціни на нафту упали вже на 60%

В вівторок індекс вартості основних сировинних товарів Reuters Jefferies CBR звалився до мінімуму за 5 останнього років ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 459 | Дата: 12.11.2008 | Коментарі (0)

МВФ затвердив кредит Україні

Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила виділення Україні кредиту stand-by розміром 16,4 мільярдів доларів.

Інформацію про таке рішення було отримано в середу близько 23:30.

Кредит на умовах stand-by припускає, що грішми можна буде скористатися у будь-який час, коли виникне потреба. Можливо також, що цього ніколи не трапиться. Але Україна має намір уже найближчим часом отримати перший транш.

"Це буде відчутна сума, яка повинна компенсувати зменшення золотовалютних резервів Нацбанку, яке відбулося під час угамування паніки", - підкреслив директор департаменту міжнародних відносин Національного банку Сергій Круглик.

За його словами, Україна виконала всі умови для отримання позитивного рішення МВФ. Влада підписала меморандум з Фондом. Частину зафіксова ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 597 | Дата: 06.11.2008 | Коментарі (0)

"Новий курс" Франкліна Рузвельта та сім висновків для української влади

Вікторія Сюмар, для УП

"Єдине, чого нам варто боятися – це самого страху,
того страху, що паралізує зусилля,
необхідні для перетворення відступу у наступ"

Це улюблена фраза Франкліна Делано Рузвельта - людини, яку американці чотири рази обирали своїм президентом, людини, яка вивела США з "Великої депресії" і перетворила на найпотужнішу світову державу.

Про Велику депресію і "Новий курс" Рузвельта сьогодні говорять чимало, адже криза 2008 несе світові нові складні виклики. І хоч природа цих криз дещо різна, нагадування того, що і як було зроблено для подолання тієї найбільшої економічної кризи сучасності, очевидно, не буде зайвим.

Отож, як саме діяв Рузвельт задля порятунку своєї країни, і що з того досвіду може бути корисним Україні?

... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 1195 | Дата: 05.11.2008 | Коментарі (0)

Криза надспоживання

Сергій Дацюк, Костянтин Матвієнко, для УП

Щоб бачити перспективи кризи і здолати її, слід зрозуміти суть кризи, правильно її називати, відкрито прогнозувати її розвиток та діяти достатньо широкими засобами для подолання, а не зводити все винятково до монетарних механізмів.

Як виникає криза надспоживання?

Минулі світові кризи були або кризами надвиробництва (як от в 30-тих роках ХХ століття) або кризами перерозподілу капіталу на різних ринках (наприклад, на ринку енергоносіїв у 70-ті роки ХХ століття), або кризами виникнення нових ринків (як от "криза доткомів" в 2000-му році).

Криза перевиробництва, якщо говорити просто, пов’язана з тим, що товарів та послуг виробляється більше, ніж люди м ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 1657 | Дата: 05.11.2008 | Коментарі (0)

Куди подіти гроші в кризу?

"Економічна правда" вирішила з'ясувати, у що вкладати гроші під час фінансової кризи. Ми хотіли знайти можливість не просто зберегти кошти, але й отримати непоганий прибуток.

Майже двом десяткам експертів ми відправили питання: у що вкладати людям, у яких є суми від 2 до 10 тисяч доларів, від 10 до 50 тисяч, від 50 до 300 тисяч і більше 300 тисяч? Відповіла половина експертів, і їхні відповіді склали наступну картину.

Загальні поради

Кожному, хто хоче керувати своїми грошима, треба звернути увагу на зовнішній і внутрішній фактори. Зовнішній враховує такі речі, як інфляція, курси валют і ліквідність (можливість швидко продати). Ці явища не залежать від людини. Внутрішній фактор - це моральна стійкість і тверезість мислення.

Заступник директора департаменту організації продажів продуктів роздрібного бізнесу банку "Фінанси та Кредит" Данило Фурса наполягає, що під час кризи тримати гроші треба лише в найбільш ліквідних інструментах. Іншими словами, у тих, які можна швидко перетворити в гроші.

... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 3032 | Дата: 05.11.2008 | Коментарі (1)

СБУ: ПИБ пыталась захватить российская промышленно-финансовая группа

16:06 / Четверг, 30 октября 2008 г.

Служба безопасности Украины считает одну из российских финансово-промышленных групп причастной попытке незаконного завладения активами входящего в группу крупнейших Проминвестбанка.

Об этом на брифинге в Донецке заявил исполняющий обязанности председателя СБУ Валентин Наливайченко.

"Нам известна одна из российских финансово-промышленных групп, которая действительно стояла за заказами дестабилизации ситуации в Проминвестбанке", - сказал он.

По его словам, оперативность, с которой была проведена атака, подтверждает тот факт, что она была тщательно спланирована.

"Это и рассылки СМС-сообщений клиентам банка, и видеореклама в маршрутных такси", - сказал Наливайченко.

По его словам, действия злоумышленников были направлены на завладение кредитным портфелем ПИБа, в котором только кредиты госпредприятиям составляют 2,3 миллиарда гривен.

Среди госпредприятий, обслуживающихся в банке, Наливайченко назвал "Уг ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 564 | Дата: 30.10.2008 | Коментарі (0)

Очищение кризисом: Почему коллапс может быть полезен?

Очищение кризисом: Почему коллапс может быть полезен?

Для Украины кризис – это не только «замороженное» строительство, обесцененная гривна, обанкротившиеся металлурги и безработные банкиры. В мире также не склонны рассматривать финансовый коллапс как благо, однако западные эксперты уже сумели усмотреть в происходящем экономическом обвале свои позитивные стороны.

Нефть стала дешевле

Из-за финансового кризиса всего за несколько месяцев нефть подешевела в 2 раза - с $147 за баррель до $60-65. Рано или поздно это падение отразится на стоимости бензина, даже в такой стране с фактически монополизированным рынком нефтепродуктов как Украина.

Руководители стран ОПЕК уже признали, что кризис скорее не занизил цены на нефть, а вернул их к более оправданным реальным спросом рамкам. В связи с этим страны-экспортеры ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 652 | Дата: 30.10.2008 | Коментарі (0)

Опублікували Закон Про акціонерні товариства

 

Закон "Про акціонерні товариства" було опубліковано в середу, 29 жовтня, в урядовій газеті "Урядовий кур'єр".

Відповідно до тексту, закон набирає чинності через шість місяців після публікації, тоді як норма про існування акцій в Україні тільки в бездокументарній формі - через два роки після публікації, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Крім того через два роки втрачають силу норми закону про господарчі товариства, що стосуються АТ, тобто акціонерним товариствам дається два роки з дня публікації нового закону на приведення своєї діяльності відповідно до нього.

Діяльність АТ в Україні до сьогоднішнього часу регулюється законом про господарчі товариства, прийнятому ще 1991 року.

За словами учасників ринку і регуляторів, багато "білих плям" у цьому законі створюють основу для зловживань, а спроба вносити виправлення до діючого закону ліквідує лише окремі труднощі, але не вирішує проблему в цілому.

Прийнятий Верховною Радою закон, на думку експертів, поліпшує правові умови для захисту прав акціонерів в Україні й усуває прогалини в національному законодавстві щодо створенн ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 615 | Дата: 30.10.2008 | Коментарі (0)

Держава створює заходи протилежні антикризовим?

 

Державі потрібно інвестувати в будівництво шляхів і мостів.

Про це заявив Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер підчас прес-конференції.

"Я не розумію, як можна формувати стабілізаційний фонд, в період, коли гроші потрібно витрачати на підтримку економіку", -  відзначив він.

Таким чином економіст висловився проти збільшення податків. "Цей захід протилежний антикризовому. Я також проти того, щоб джерелом наповнення (бюджету) була приватизація. Продавати об'єкти нечувано дешево - це безглузде заняття", - відзначив Пасхавер.

У якості антикризисних заходів він запропонував перерозподілити те, що є і витрачати кожну копійку бюджету на інвестиції, наприклад, на будівництво мостів та шляхів.

В якості додаткового антикризового заходу Пасхавер запропонував давати фінансову підтримку підприємствам, беручи в залог акції підприємств на тимчасовій підставі, але не отримуючи контроль і не змінюючи менеджменту.

"Я проти того, щоб держава отримувала контрольний пакет, а потім  шукала нового власника. Це занадто корумповане рішення. Можлива тільки співпраця з існуючим власником", ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 568 | Дата: 29.10.2008 | Коментарі (0)

Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz