Головна

Реєстрація

Вхід
Субота, 18.05.2024, 18:33
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Економіка і внутрішня політика
« 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 »
Кабмін скасував 13% надбавки на імпорт


 Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою відмінив дію 13% надбавки до мита на імпорт товарів, крім автомобілів і холодильників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила голова Ради підприємців при Кабміні Оксана ПРОДАН.

Вона наголосила, що відповідно до закону, яким така надбавка була введена, уряд має право ухвалювати рішення про її відміну на деякі товари.

“Кабмін відмінив цю надбавку для всього імпорту, окрім автомобілів і холодильників”, - сказала О.ПРОДАН.

Водночас, міністр економіки України Богдан ДАНИЛИШИН заявив, що дана постанова набере чинності через 10 днів після публікації.

Крім того, міністр повідомив, що Кабмін схвалив законопроект, яким, у разі його ухвалення парламентом, дію 13% надбавки до ввізного мита буде відмінено взагалі.

Довідка УНІАН. З 6 березня набув ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 547 | Дата: 18.03.2009 | Коментарі (1)

Україна продала Японії свої квоти на викид вуглекислого газу

Україна підписала договір з Японією про продаж 30 мільйонів одиниць своїх квот на викид вуглекислого газу.

Як передає кореспондент УНІАН, церемонія підписання пройшла сьогодні в Секретаріаті Кабінету Міністрів України у присутності прем`єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО.

Відповідні документи було підписано головою Національного агентства екологічних інвестицій Ігорем ЛУПАЛЬЦЕВИМ, послом Японії в Україні Тадаші ІДЗАВА і головою організації з питань розробок нових енергетичних і промислових технологій Японії Сеїджі МУРАТА.

Ю.ТИМОШЕНКО відзначила, що з підписання сьогоднішніх документів починається стратегічна співпраця між Україною і Японією в напрямі модернізації і реконструкції багатьох сфер виробництва за рахунок одержаних від продажу квот коштів.

Вона також наголосила, що одержані кошти дадуть змогу модернізувати промисловість України у напрямі скорочення забруднень навколишнього середовища. При цьому жодна із сторін не назвала суми операції, зіславшись на конфіденційність інформації.

Зі свого боку посол Японії в Україні відзначив важливість проведення в Україні активної політики поліпшення екологічного клімату шляхом використання нових джерел енергії і енергозберігаючих технологій.

«На шляху впровадження таких технологій велику роботу повинні провести українське агентство екологіч ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 704 | Дата: 18.03.2009 | Коментарі (2)

Пинзеник нарахував 75 мільярдів дефіциту бюджету


Екс-міністр фінансів України Віктор ПИНЗЕНИК заявляє про високий ризик монетарного фінансування дефіциту державного бюджету.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

При цьому В.ПИНЗЕНИК зазначив, що такі заходи призведуть до поглиблення економічної кризи.

«На жаль, у України є велика спокуса піти тупиковим шляхом, наслідком чого буде реальне падіння споживання, – сказав В.ПИНЗЕНИК. – Споживання не буде, тому що інфляція призводить до знецінення доходів людей, і не тільки доходів людей, але й доходів економіки. І тоді шлях виходу України з ситуації, що склалася, буде тривалішим і хворобливішим».

Екс-міністр фінансів підкреслив, що зумовлена емісійним покриттям дефіциту девальвація гривні стане черговою проблемою для української банківської системи, справитися з якою, можливо, вже не вдасться.

«Інфляція не вирішує проблеми, а навпаки – породжує нові, особливо проблеми для банківського сектору. Так, зумовлена емісійним фінансуванням дефіциту бюджету загроза девальвації призведе до ще більших проблем у банківському секторі, до ще жорсткіших випробувань цього сектору, включаючи власників депозитів», – зазначив В.ПИНЗЕНИК.

Він повідомив, що р ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 601 | Дата: 18.03.2009 | Коментарі (0)

Надбавка до мита на імпорт - наказано бути бідним?

ДоларЛанцюгова реакція подорожчання імпортних товарів в результаті введення 13-процентної надбавки до мита на некритичний імпорт вже в найближчій перспективі ще більше полегшить гаманці пересічного українця. На тлі невизначеного курсу долара і падіння зі швидкістю звуку платоспроможності українців наслідки зведуться, швидше за все, до того, що грошей у населення вистачатиме виключно на прожиток і мінімальний одяг. Причому, переважно продукцією вітчизняного виробництва. Решта всіх "елементів розкішного життя", що стали звичними, - влада вирішила вважати архітектурною надмірністю для скромного побуту маленького українця.

Не менший за силою рикошет від нововведення відчують на собі і дилери, рітейлери та інші представники професій з хитромудрими іноземними назвами. Не потрібно бути мудрагелем: товар дорожчає - продажі скорочуються - прибутки падають.

Проте криза надихає вищі чини на нові і нові ідеї щодо виходу з глухого кута. Деякі з таких новацій - наприклад, 13-процентна надбавка - застосовують у тестовому режимі на українцях за принципом «воно попустить». Але життя показує, що далеко не все «попускає». ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 718 | Дата: 16.03.2009 | Коментарі (0)

Арктика звільниться від льоду у вересні 2099 року (дослідження)

Північний Льодовитий океан, можливо, до кінця 21-го століття весь вересень залишатиметься вільним від льоду, стверджують автори дослідження, опублікованого на сайті журналу Nature Geoscience.

Група учених під керівництвом Жюльена Бо (Julien Boe) з університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі порівнювала дані, одержані за допомогою різних методів моделювання стану льодів Арктики, і коректувала їх з використанням супутникової інформації.

"Ми виявили, що за помірного сценарію ситуації з викидами парникових газів, Північний Льодовитий океан ще до кінця 21-го століття повністю очищатиметься від льоду", - йдеться в статті.

Учені відзначають, що клімат Арктики швидко змінюється. З 1979 по 2006 рік площа льоду у вересні скоротилася на 25%, або на 100 тисяч квадратних кілометрів в рік. У вересні 2007 року площа арктичних льодів досягла мінімуму з моменту початку супутникових спостережень, у вересні 2008 року льодовий покрив також був мінімальним.

"Такий розвиток ситуації викликає побоювання, що за кілька десятиліть Північний Льодовитий океан буде у вересні повністю очищатися від криги, що матиме важливі геополітичні і економічні наслідки", - говориться в статті.

... Читати далі »
Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 596 | Дата: 16.03.2009 | Коментарі (0)

Нова велика депресія:Як заробити і втратити мільярд

Олександр Савченко

Нова велика депресія: Як заробити і втратити мільярд
Американські інвестори за дисконтною ціною викуповуватимуть у іноземних акціонерів пули будинків, структурованих облігацій, акцій збанкрутілих компаній США, тим самим "приватизуючи" частку іноземних інвесторів у економіці США.

Останніми роками економісти-практики у сфері банківської справи та фінансів багато чули про велику кількість 30-річних мільйонерів та 40-річних мільярдерів, які працювали в західних, переважно американських банках, фондах різного ґатунку, страхових компаніях тощо.

Ці люди стали "героями" останнього десятиріччя, про них багато писалося у газетах, вони охоче ділилися секретами власного успіху і створювали ілюзію безмежних можливостей швидкого збагачення на фінансових ринках для людини з "мізками".

Все дуже просто, казали ці "фахівці",  - потрібно подивитися на графік, побачити можливість, ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 695 | Дата: 15.03.2009 | Коментарі (0)

Журналісти знайшли людину, з якої почалася фінансова криза

Названо "винного" в світовій фінансовій кризі. За розрахунками журналістів Time, це чоловік, який 2003 року в місті Стоктон в Каліфорнії придбав будинок за 250 тис. доларів, скориставшись кредитом, і не зміг його виплатити, повідомляє "Телеграф".

За словами аналітика Дугласа Макінтайра, американець одержав у компанії Countrywide іпотеку в розмірі 250 тис. доларів без жодних попередніх виплат. У 2006 році він втратив роботу і оголосив себе банкротом. У день його першого неплатежу вартість сусідьких будинків трохи знизилася.

А потім наступна людина з цього ж іпотечного пулу відмовилася платити кредит, за ним інший - і так далі, поки не утворилася лавина неплатежів, що звалила ринок американської нерухомості, а потім - всю світову економіку.

Причина масових відмов платити за іпотекою зумовлена самою іпотечною схемою, розробленою фінансистами з Волл-стріт і орієнтованою на позичальників з неблагополучною кредитною історією, пише Макінтайр. Іноді для отримання такої позики не вимагалося ні попередніх платежів, ні надання даних про доходи.

Масова видача кредитів для "неблагополучних" почалася в 2003 році. Перші три роки виплати по кредиту були пільговими, а коли в 2006-2007 роках загальне підняття виплат, з ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 529 | Дата: 24.02.2009 | Коментарі (2)

Криза не завадила зростанню доходів мафії

Доходи італійської мафії збільшилися в 2008 році на 40 відсотків, що зробило організовану злочинність найвигіднішим бізнесом в Італії, повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт інституту соціально-культурних досліджень Eurispes і асоціації бізнесменів SOS Impresa. Попри кризу мафія змогла збільшити виручку з 90 мільярдів євро в 2007 році до 130 мільярдів в 2008-му.

Головною статтею доходів мафіозі стала торгівля наркотиками, що принесла за рік 59 мільярдів євро. Ще 5,9 мільярда вдалося одержати за рахунок торгівлі зброєю.

Організовані злочинні угрупування одержують від рекету і "чорного" кредитування італійського бізнесу близько 92 мільярдів євро, або 6 відсотків ВВП країни. Щодня мафія заробляє на бізнесменах близько 250 мільйонів євро.

При цьому, за підрахунками Eurispes, правоохоронці конфіскували у злочинних угруповань в 2008 році 5,2 мільярда євро. З них 2,9 мільярда припали на неаполітанський синдикат Каморра, а ще 1,4 мільярда були вилучені на користь держави у сицилійської мафії.

За словами автора бестселерів про босів італійської злочинності Роберто Савіано (Roberto Saviano), криза пішла на користь мафії, оскільки в такі тяжкі часи бізнес слабкіше захищений від здирства.

< ... Читати далі »
Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 564 | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (2)

США на порозі торговельних воєн
Канада сподівається, що Сполучені Штати виключать з плану стимулювання економіки, який нині готується, протекціоністські положення, що можуть спровокувати "торгову війну" між традиційними північноамериканськими партнерами. Міністр міжнародної торгівлі Канади Стоквелл Дей, зустрівшись на Світовому економічному форумі в Давосі з виконуючим обов`язки торговельного представника США Пітером Оллгейером, висловив тверді заперечення проти протекціоністських статей майбутнього законопроекту.

Палата представників Конгресу США цього тижня схвалила план відновлення американської економіки вартістю 819 млрд дол. До законопроекту включене положення про те, що основні інфраструктурні проекти в рамках економічної програми повинні орієнтуватися перш за все на вітчизняних постачальників сталі, сплавів й іншої промислової продукції, повідомляє Associated Press. Цей пункт, в пресі відомий як "купуй американське", поза сумнівом знайде підтримку у широких мас, зазначають аналітики, проте його ухвалення в перспективі загрожує "торговельними війнами" між Канадою і США, США і Євросоюзом.

Президент США Барак Обама 19 лютого ц.р. зробить візит до Канади, і питання економічного партнерства стоять у порядку денному візиту на першому плані.

http://www.unian.net/ukr/news/news-298257.html
Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 470 | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)

Навести лад в Україні

Джеймс Марсон, The Guardian (Велика Британія) // 18:28 26-01-2009

Піар-війна не принесла результату! Москві за допомогою піар-зусиль не вдалося переконати Захід у суто комерційному характері газового конфлікту. Натомість вони підкреслили необхідність наведення ладу в газовому секторі України, - пише Джеймс Марсон в британській The Guradian.

Україні потрібно реформувати її корумпований газовий сектор та зменшити залежність від Росії. В інтересах ЄС – допомогти їй у цьому.

Минулорічна серпнева війна в Осетії чітко продемонструвала російським лідерам важливість піару: якою б сумнівною не була ваша історія, потрібно озвучувати свою позицію максимально голосно та часто.

Ще до початку протистояння російська сторона поширювала в іноземних ЗМІ та столицях країн ЄС інформацію про те, що суперечка має «комерційний характер» і винна в ній Україна. Росіяни ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 568 | Дата: 31.01.2009 | Коментарі (0)

Темпи світового економічного зростання - найнижчі за останні 60 років

Темпи світового економічного зростання скоротилися до найнижчого рівня з часів Другої світової війни.Про це повідомляється в новій доповіді Міжнародного валютного фонду, текст якої розміщено на офіційному сайті Організації Об`єднаних Націй.
Автори дослідження констатують, що в 2009 році спостерігатиметься подальше уповільнення розвитку.
Очікується, що темпи зростання в країнах з ринком, що формується, і в країнах, що розвиваються, різко скоротяться і впадуть з 6,25% у 2008 році до 3,25% в 2009 році. Це стане результатом попиту, що знижується, на експорт, падіння цін на біржові товари і жорстких обмежень на зовнішнє фінансування.
В цілому, прогнозують експерти, світове економічне зростання знизиться до половини відсотка – найнижчого рівня з часів Другої світової війни.
МВФ констатує, що найзначнішого удару нинішня фінансова криза завдала Європі. Всі країни континенту з розвиненою економікою перебувають в рецесії, а кілька країн регіону з економікою, що швидко зростає, і ринком, що формується, звернулися до МВФ і Європейського союзу за фінансовою допомогою.
Впродовж кількох місяців МВФ затвердив надзвичайні позики для Угорщини, України, Ісландії, Білорусі і Латвії на суму понад 39 млрд. доларів. Незабаром буде розглянуто заявку від Сербії.
Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив ріш ... Читати далі »
Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 563 | Дата: 30.01.2009 | Коментарі (0)

ОПЕК вимагає ввести норми, які б обмежили спекуляції нафтою

Генеральний секретар ОПЕК Абдалла ель-БАДРІ, виступаючи у Давосі, куди прибув для участі в економічному форумі, закликав ввести в дію правові норми, що обмежують можливості тих, хто купує нафту без наміру використовувати її, повідомляє ІА "Туран" з посиланням на Bloomberg.

“ОПЕК неодноразово закликала до зниження спекулятивної активності на нафтовому ринку, - заявив А.эль-БАДРІ. - Зараз неможливо визначити, хто реально продає і купує нафтові ф`ючерси".
А.эль-БАДРІ також повідомив, що на Давоському форумі буде проведена спеціальна дискусія про необхідність більшої прозорості нафтового ринку. У ній візьмуть участь президент ВР Тоні ХЕЙВОРД і азербайджанський президент Ільхам АЛІЄВ.

Минулого року, після того, як у США різко піднялися ціни на бензин, у Конгрес надійшла пропозиція про обмеження діяльності т.з. хедж-фондів, що займаються нафтовими спекуляціями. Проте думки американських законодавців при цьому розділилися. Палата представників ці норми прийняла, але через Сенат законопроект не пройшов. Новообраний президент Барак ОБАМА поки що ніяк не коментує необхідність регулювання ринку сировини.
“Навіть якщо озирнутися на кризи 1986 і 1998 років, то й тоді не було такого екстремального рівня волатильності цін на нафтовому ринку", - вважає всесві ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 545 | Дата: 29.01.2009 | Коментарі (0)

Виконання бюджету не дотягує і до 50%

Майже безнадійна ситуація для уряду щодо надходження доходів у державний бюджет провокуватиме зростання істерії навколо керівництва Національного банку...

Сьогодні Державне казначейство України оприлюднило оперативну інформацію про виконання державного бюджету за доходами станом на 26 січня 2009 року.
Так, згідно з даними Казначейства тимчасовим помісячним планом доходів Державного бюджету України на січень 2009-го передбачено надходжень до загального фонду в сумі 9510,1 млн. гривень.
Станом на 26 число до загального фонду державного бюджету за оперативними даними Державного казначейства України надійшло 4228,6 млн. грн. або 44,5%.
Державною податковою адміністрацією, при встановленому плані на січень у сумі 6397,7 млн. грн. (без урахування відшкодування ПДВ), мобілізовано до загального фонду 2994,8 млн. грн., що становить 46,8% планових показників. При цьому протягом січня суб’єктам підприємницької діяльності відшкодовано податку на додану вартість на загальну суму 1095,7 млн. грн.
Державна митна служба, при плані 4563,7 млн. грн., забезпечила надходження 1948,9 млн. грн., або 42,7%.
Офіційних трансфертів, які передаються з бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів та Київського міського бюджету до державного бюджету, при плані на січень 728,4 ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 565 | Дата: 27.01.2009 | Коментарі (1)

Економічний стан США гірший, ніж усі думали

Економіка США перебуває в тяжкому стані, визнав віце-президент США Джозеф Байден в інтерв`ю американській телекомпанії CBS. Дж.Байден заявив, що економічний стан в США "гірший, ніж усі думали, і він погіршується з кожним днем". Нова адміністрація США покладає великі надії на план відновлення національної економіки, що став ключовим елементом президентської програми Барака Обами.

За словами Дж.Байдена, уряд "вже має в своєму розпорядженні значну двопартійну підтримку економічного плану в Конгресі". Та все ж законопроект, який ухвалить Сенат, напевно, включить "елементи, задовільні (або незадовільні) одночасно і для республіканців, і для демократів", зазначив віце-президент США.

"Близько 40% підготовленого економічного пакету - це податкові послаблення, небажані для демократів, - і 60% - державні витрати на стимулювання економіки, що натомість не дуже подобається республіканцям", - пояснив Дж.Байден. Він додав, що попри розбіжності сподівається на швидке ухвалення плану і виділення антикризових коштів.

Кажучи про другу половину стабілізаційного пакету на 700 млрд дол., яку Конгрес повинен віддати в розпорядження Б.Обами, Дж.Байден заявив, що розподіл цих коштів буде "раціональнішим, осмисленим і прозорим". Попередня адміністрація США переважно спрямовувала антикризові фонди програми TARP на рек ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 619 | Дата: 26.01.2009 | Коментарі (0)

Guardian знайшла 25 винних у фінансовій кризі

Британське видання Guardian опублікувало у понеділок список з 25 видних діячів, які, на думку газети, винні у виникненні і розвитку поточної фінансової кризи.
Як пише автор статті Джулія Фінч (Julia Finch), нинішня фінансова криза - це не явище природи, а створена людськими руками катастрофа, "і всі ми в цьому частково винні".
Першим у списку "винуватців" стоїть колишній глава Федеральної резервної системи США Алан Грінспен, який "винен у тому, що дозволив рости іпотечній бульбашці унаслідок низької процентної ставки і браку регулювання у галузі іпотечних позик".
Крім того, Фінч вказала ряд політиків, які, на її думку, також несуть відповідальність за кризу. Серед них колишній голова адміністрації США Білл Клінтон, під час президентства якого було прийнято низку законів, що дозволяють менш спроможним шарам суспільства одержувати дозвіл на отримання позик у банках для купівлі житла; Джордж Буш, який не тільки не зупинив цей процес, але і збільшив його масштаби; прем`єр-міністр Великої Британії Гордон Браун, який "підніс інтереси фінансистів над інтересами представників іншої частини економіки, наприкл ... Читати далі »

Категорія: Економіка і внутрішня політика | Просмотров: 582 | Дата: 26.01.2009 | Коментарі (0)

Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz