Головна

Реєстрація

Вхід
П'ятниця, 03.05.2024, 23:23
Вітаю Вас Гість | RSS
МЕНЮ
Категорії цікавого
Загальні новини [0]
Резонанс [43]
Економіка і внутрішня політика [139]
Міжнародна економіка [27]
Геополітика [11]
Енергетична безпека [25]
Бізнес [5]
Особистості [13]
Козацькому роду нема переводу [13]
Культурний простір [3]
Соціум [32]
Корупція [19]
Система, що пронизує всю державу
Освіта [23]
Життя... [8]
Екологія [5]
Це варто прочитати [6]
Це варто послухати/побачити [14]
Не салом єдиним... [6]
Гу-мор [0]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2010 » Лютий » 10 » Візантійські шахи України
18:29
Візантійські шахи України
Політична боротьба в Україні
(справжні причини)
 
Україна обрала не лідера держави, а посадову особу
На думку голови парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолія ГРИЦЕНКА, населення України так і не обрало лідера держави, оскільки в країні, як показали результати голосування, немає загальнонаціонального лідера.
Про це йдеться в переданому УНІАН коментарі А.ГРИЦЕНКА.
За його словами, «країна обрала посадову особу – Президента. Обрала третиною голосів від усіх виборців. Навіть менше, ніж половиною тих, хто прийшов на дільниці. З очевидним і небезпечним регіональним розломом. І рекордним числом «проти всіх».
«За таких умов я не маю наміру виходити з нинішньої коаліції, так само, як і входити в нову. Очевидно, першу розвалять, а другу – створять. Без мене», - заявив А.ГРИЦЕНКО.
За його прогнозами, сьогодні важко сказати, яким буде склад нового уряду, скільки в ньому працюватиме «бальцеровичів», а скільки «юзерів» бюджетних потоків, і як довго новий уряд проіснує.
«Мабуть, не дуже довго», - сказав політик.
А.ГРИЦЕНКО також загострив увагу на тому, що «не до кінця зрозуміло, яку частину своєї програми й публічних обіцянок Віктор ЯНУКОВИЧ забуде, або відтермінує в часі, щоб не заглиблювати розкол і кризу в країні, а що з обіцяного спробує виконати».
Як приклад непослідовності в своїх діях Партії регіонів, А.ГРИЦЕНКО навів перший після виборів пленарний день у Верховній Раді, де регіонали провалили ухвалення в цілому свого ж законопроекту (автор – Михайло ПАПІЄВ), яким передбачалося обіцяне під час виборів підвищення на 20% соціальних стандартів для малозабезпечених сімей.
«Це було достатньо показове голосування: вибори закінчилися – обіцяне забудьте?!», - зазначив А.ГРИЦЕНКО.
Водночас, він акцентував увагу на тому, що регіонали дружно проголосували за ухвалення змін до закону про престижність шахтарської праці – поширивши його дію на працівників гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК). А.ГРИЦЕНКО пояснив, що тепер усі вони, будучи приватними підприємствами й значною мірою належачи великому бізнесу від ПР, отримуватимуть фінансування підвищених пільг працівникам із державного бюджету, а не з кишені їхніх власників. 
http://www.unian.net/ukr/news/news-362034.html
 
Першим прем'єром при Януковичу стане «людина, якої не шкода»?

Експерти не виключають, що після інавгурації Віктора ЯНУКОВИЧА на перший час прем`єр-міністром буде призначено "людину, якої не шкода", і серед кандидатів називають діючого Президента Віктора ЮЩЕНКА, нинішнього керівника уряду Юлію ТИМОШЕНКО і екс-кандидата на пост глави держави Сергія ТІГІПКА.
Про це сказано в переданому УНІАН експертному опитуванні, проведеному Інститутом проблем управління імені Горшеніна, на тему про те, хто може претендувати на посаду прем`єр-міністра за Президента Віктора ЯНУКОВИЧА.
Так, директор Інституту Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО нагадав, що В.ЯНУКОВИЧ заявив про те, що не назве імені прем`єр-міністра до інавгурації.

"Тим більше що пост прем`єр-міністра, як правило, є посадою, навколо якої можуть вестися дискусії під час створення нового формату коаліції. Я думаю, що вибір не такий широкий. Реально можуть обговорюватися три-чотири кандидатури", - зазначив експерт. За його словами, це кандидатура С.ТІГІПКА, яка може стати компромісною при створенні коаліції за участю «Нашої України», це кандидатура народного депутата Миколи АЗАРОВА, який міг би взяти на себе функцію керівника виконавчої влади. Третя фігура - це народний депутат Юрій БОЙКО, який є одним із кращих фахівців у сфері енергетичної безпеки.

К.БОНДАРЕНКО також вважає, що ще однією кандидатурою на пост прем`єр-міністра є В.ЮЩЕНКО. "Віктор ЮЩЕНКО може бути прийнятним для Партії регіонів із різних причин. Оскільки саме Віктор ЮЩЕНКО більше інших сприяв Віктору ЯНУКОВИЧУ в проходженні його на пост Президента. Крім того, зараз як прем`єр-міністр необхідна якась фігура, яка могла б стати "політичним камікадзе". Віктор ЮЩЕНКО, з точки зору Партії регіонів, міг би бути для цього ідеальною фігурою, оскільки його не шкода. А через півроку його можна буде замінити на когось іншого", - вважає К.БОНДАРЕНКО.
У свою чергу, президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор ЖДАНОВ вважає, що сьогодні можна лише фантазувати про те, хто стане наступним прем`єром.

"По-перше: про це, напевно, не знає ще й сам В.ЯНУКОВИЧ. По-друге: невідомо, чи вдасться створити нову коаліцію. По-третє: у "регіонів" чомусь це питання викликає сильне роздратування", - зазначив експерт.
Він нагадав, що якось М.АЗАРОВ обмовився, що начебто не проти стати главою уряду. "Так потім півдня його ж спростовувала й власна прес-служба, й прес-служба Партії регіонів", - зазначив І.ЖДАНОВ.
На його думку, вибір кандидатур достатньо широкий. "Можливо, будуть переговори із С.ТІГІПКОМ", - додав він.
Директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр ПАЛІЙ вважає, що Партія регіонів намагатиметься домовитися з НУ-НС із приводу призначення М.АЗАРОВА на посаду прем`єра.
"Це, здається, зараз пріоритетна людина для В.ЯНУКОВИЧА. Хоча у нього є серйозні конкуренти в самій Партії регіонів. Крім того, М.АЗАРОВ останнім часом проявив декілька таких речей, які роблять його менш прийнятним для НУ-НС. Зокрема, він заявив, що на території України не треба було затримувати російських шпигунів за проведення шпигунської діяльності", - сказав О.ПАЛІЙ.

Проте він не виключив призначення на посаду прем`єр-міністра й більш нейтральної кандидатури. "Оскільки перед прем`єром реально стоять дуже великі проблеми, потрібно буде, фактично, на прем`єр-міністра скидати провину за дуже непопулярні рішення. Тому, можуть шукати кандидатури в різних місцях, зокрема навіть у партії НУ-НС. Дуже довго Партія регіонів заявляла, що для них прийнятною на посту прем`єр-міністра є кандидатура Юрія ЄХАНУРОВА. Для них це буде "громовідвід" на півроку-рік, який повинен зробити свою справу: розгребти завали. І на якого все можна буде "спихнути" в разі чого, оскільки якщо поставити людину, прямо пов`язану з Партією регіонів, це може закінчитися дуже плачевно для Партії регіонів на якихось наступних виборах, якщо вони відбудуться", - вважає політолог.

Професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики при НаУКМА Олексій ГАРАНЬ також не виключає того, що прем`єр-міністром може стати хтось із «Нашої України», зокрема, Ю.ЄХАНУРОВ.
"Але тут потрібно розуміти, що у В.ЯНУКОВИЧА є люди, які претендують на це: і М.АЗАРОВ, і Б.КОЛЕСНІКОВ, і Ю.БОЙКО. Проте, я думаю, що перший кандидат - це все-таки М.АЗАРОВ. Тобто буде торг. З одного боку, «Наша Україна» матиме "золоту акцію", тому зможе пропонувати свого кандидата - ЄХАНУРОВА - на пост прем`єра. Але так само Партія регіонів може шантажувати «Нашу Україну» достроковими виборами", - сказав О.ГАРАНЬ.
На його думку, не варто виключати також і створення коаліції Партії регіонів із Блоком Юлії Тимошенко. «Президент - ЯНУКОВИЧ, прем`єр - ТИМОШЕНКО. Яким би фантастичним не здавався цей варіант, така коаліція сприяла б стабілізації в країні. Тут виникає головне питання - чи потрібно Ю.ТИМОШЕНКО бути прем`єром у даній ситуації, або їй краще піти в опозицію. Я думаю, що вірогідність такого варіанту зменшується, і все-таки Партія регіонів спробує створити коаліцію з «Нашою Україною», - вважає політолог.
http://www.unian.net/ukr/news/news-362026.html


Чому «не здається» Тимошенко?
 
У нас фальсифікаціями вкрали перемогу, але ми здобудемо її у травні на місцевих виборах... У Києві теж усе йде до дострокових виборів мера та Київради, а чим Тимошенко не Жак Ширак?..
Практично весь учорашній день Юлія Тимошенко тримала паузу, перенісши на сьогодні свою прес-конференцію. Лише під вечір понеділка Інтернет-сайти поширили інформацію, що в ефірі «1+1» вона «наїхала» на Януковича («це не лідер, не кандидат у президенти, не політик. Це ставленик української олігархії, маріонетка, через яку вони хочуть далі забрати в держави всі стратегічні об`єкти») і навіть щиро заперечила, ніби раніше намагалася налагодити співпрацю з Віктором Федоровичем («історія таких прикладів не знає»). Очевидно, ПРіБЮТ усій Україні примарився у поганому сні.
А вже вночі Інтернет-видання повідомили, що на засіданні фракції БЮТ, яке розпочалося вчора о 21.00, Тимошенко повідомила про своє рішення не визнавати перемоги Януковича . І поставила завдання юристам готуватися до судового оскарження результатів виборів. Як один з варіантів Тимошенко розглядає проведення третього туру голосування.
Далеко не всі бютівські депутати були в захваті від радикальних ідей своєї шефині. Частина з них на чолі з віце-спікером ВР Миколою Томенком виступила за визнання перемоги Януковича й перехід Тимошенко в опозицію. Проте більшість фракції підтримала намір Тимошенко боротися за перемогу.

І тут закономірно виникає запитання: чи є реальні підстави у Юлії Володимирівни та її політичної сили розраховувати на перемогу? На думку автора, такі підстави у БЮТ повністю відсутні. Хоча відрив Януковича ніби й невеликий, майже дорівнює тому, який зафіксував у другому турі попередніх президентських перегонів відомий «Підрахуй» Сергій Ківалов, проте…
По-перше, БЮТ сьогодні не має шансів на повторення 2004 року. Тимошенківці позбулися того майже всеосяжного контролю над судовою системою, який вони мали ще кілька місяців тому.
Так, Верховний Суд і суди загальної юрисдикції вони досі контролюють завдяки зусиллям голови ВС Василя Онопенка. Але заковика в тому, що 21 серпня 2008 року статтю 104 Закону про вибори Президента України було доповнено (у тому числі зусиллями фракції БЮТ) частиною 5 такого змісту: «Рішення Вищого адміністративного суду України щодо скарги на результати виборів є остаточним і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку».
І це положення закону фактично виключає з гри Верховний Суд. А Вищий адміністративний, який, згідно з новим положенням закону, і є кінцевою інстанцією розгляду скарг на результати виборів, перебуває під надійним контролем «регіоналів». Парадоксально, але цій ситуації чимало посприяв якраз Василь Онопенко, який марно намагався зняти з посади голову ВАСУ Олександра Пасенюка, влаштувати двовладдя і «двопечаття» у ВАСУ. І добився лише того, що доконечно налаштував Паснюка проти БЮТ. Крім того, подейкують, додатковим важелем впливу Януковича на Пасенюка є загроза оприлюднення свідчень судді-«колядника» Зварича.

Теоретично можна припустити, що Онопенко знайде хисткі підстави для розгляду скарг на результати виборів саме Верховним Судом, базуючись на ч. 2 статті 47 Закону про судоустрій України: «Верховний Суд переглядає справи у зв`язку з винятковими обставинами в порядку, установленому процесуальним законом». Юристи ВС уже якось обґрунтують, що йдеться про «виняткові обставини». Але все це виглядатиме дуже вже притягнутим за вуха. Навіть якщо ВС ухвалить якесь рішення, хто його виконуватиме? ЦВК, де перевага в «регіоналів», цього точно не робитиме. А правоохоронці, які, за ідеєю, могли б забезпечити виконання такого рішення, явно не збираються ставати на чийсь бік.
По-друге, на чому це гіпотетичне рішення базуватиметься? Поки що очікуваних масових позовів до судів не спостерігається. Про те, що вибори пройшли без масових порушень, заявили представники всіх без винятку європейських і західних інституцій та міжнародних місій. А також представники Генпрокуратури й нібито лояльного до Тимошенко МВС. І як після цього доводити, що на дільницях і в округах було безліч жахливих порушень? А без таких доказів не було б і відомого засідання Верховного Суду 2004 року й Помаранчевої революції.

По-третє, повторення Майдану виглядає зовсім нереальним: немає в суспільстві тієї напруги й того обурення, як у 2004-му. А за гроші нічого вартісного організувати не вдасться. До штурму ЦВК або ВАСУ групою «розлючених громадян» «януковичі» підготувалися, завезли кілька тисяч не менш рішуче налаштованих «виборців».
Тому скидається на те, що різкі заяви Юлії Тимошенко націлені не на реальну боротьбу за перемогу на президентських виборах. Схоже, глава уряду більше думає про вибори до місцевих органів влади, які пройдуть 30 травня. Саме тому відстоює позицією: у нас фальсифікаціями вкрали перемогу, але ми здобудемо її у травні. Для електорату Тимошенко «реванш» обіцяє стати добрим дороговказом на місцевих виборах. У тому числі, у Києві, де все йде до дострокових виборів міського голови та Київради, які наполегливо лобіює спікер ВР Володимир Литвин.

Усе частіше з’являється інформація про те, що Тимошенко може балотуватися на посаду мера столиці. Хто вже тільки не згадував у цьому контексті про славну кар’єру Жака Ширака у Франції.
Можливо, є ще одна причина непоступливості Юлії Тимошенко. Як зазначав «регіонал» Нестор Шуфрич в у ефірі телеканалу ICTV, ініціюванням судових колізій Тимошенко може затримати на два-три тижні процедуру інавгурації Януковича. Це може означати, що на два-три тижні буде відтягнута й відставка Тимошенко. А за цей термін розумні люди можуть всяких зайвих папірців позбутися і ще багато чого підібрати з того, що «погано лежить».
А Юлія Тимошенко, безумовно, людина розумна…

Микола Писарчук 
http://www.unian.net/ukr/news/news-361885.html


Категорія: Економіка і внутрішня політика | Переглядів: 772 | Додав: Semson
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архів цікавого
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz